Danmarks Radio og flere morgenaviser skjulte store mængder kedelige fakta op til Europa-Parlamentsvalget for at gøre EU mere interessant og vedkommende.

Fredag morgen tikkede en sms ind hos journalist Jens Olaf Jersild i forbindelse med den EU-debat, han skulle lede på DR2 samme aften.

“Vi dropper den indviklede snak om forordninger og budgettering. Prøv at gøre det spændende, JO (Jens Olaf, red.).”

Beskeden kom fra DR’s nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup, og udgør en lille brik i den massive mediekonspiration, som RokokoPosten i dag bringer for dagens lys.

Nedtonede det kedelige
En gennemgang af lækkede mails og sms’er viser nemlig, at Danmarks Radio, Berlingske og Jyllands-Posten alle forsøgte at gøre EU-politik interessant og vedkommende i ugerne op til gårsdagens afstemning og valg.

“Jeg må erkende, at vi prøvede at gøre et ellers utrolig kedeligt område relevant for andre end EU-optimister og politiknørder. Det var et bevidst valg fra min side og førte til, at vi undertrykte information, der ville have lagt en tyk tåge af bureaukrati og tristhed over vores artikler,” indrømmer Berlingskes chefredaktør, Lisbeth Knudsen, der for en måned siden sendte en mail ud til alle avisens medarbejdere, hvor hun flere gange understreger, at “det kedelige må godt nedtones”.

Lignende dokumentation er dukket op fra de to andre morgenaviser; eksempelvis omtaler et kort memo på Politiken brugen af “rigtige mennesker og ikke kedelige tal” som en måde at fange læserne på.

Kunne have opdateret Java
“Jeg er dybt forarget. Hvor meget tørt data er jeg ikke gået glip af, fordi bedrevidende redaktører har forsøgt at lulle mig ind i en illusion om, at EU er lutter spas og løjer?” spørger Ketil Svendsen, der dagligt læser nyheder på internettet, men ikke vil betegne sig selv som særlig EU-interesseret.

“Det er måske naivt, men jeg forventer, at alt kedeligt kommer på bordet. På den måde har jeg en rimelig chance for at retfærdiggøre min ligegyldighed,” udtaler den skuffede avislæser, der mener at have brugt over tre timer på at læse relativt fængende artikler om patentdomstolen og børnechecks.

“Den tid kunne jeg have brugt bedre, fx på at se fjernsyn eller opdatere Java,” slutter Ketil Svendsen harmdirrende.

Information: Kunne vi aldrig finde på
Også på landets andre aviser er man chokeret over de konspirerende mediers moral.

“Det er så lavt og fordummende at forsøge sig med relevans, fængende overskrifter og spænding, når man diskuterer noget så deprimerende som EU,” mener chefredaktør på Information, Christian Jensen, der aldrig kunne finde på at bede journalisterne om at peppe stoffet op for at lokke flere læsere til.

“Mine medarbejdere ved godt, at EU har en tung og skæbnesvanger aura af uigennemskuelige love og potentielt totalitære bestemmelser. Det forsøger de ikke at skjule for nogen,” udtaler Christian Jensen, der fremover vil fokusere endnu mere på de vanskelige aspekter ved EU’s sammensætning og arbejdsgange:

“Det mindste vi kan gøre er at kompensere for kollegernes store svigt!”