Venstres integrationsordfører kræver nu en liste over særligt danske grundstoffer, der skal gøre indvandrere bekendte med den unikke rolle, som blandt andet oxygen, jern og brint har spillet gennem danmarkshistorien.

Efter VK-regeringens enorme succes med kulturkanonen tager Venstre nu skridtet videre og foreslår, at Folketinget vedtager en officiel liste over særligt danske grundstoffer.

“Rundt om i verden findes masser af forskellige grundstoffer. Imidlertid er nogle stoffer i deres natur meget mere danske end andre, hvilket er vigtigt at gøre klart for såvel nye som gamle danskere, så de forstår, hvilket fundament landet er bygget på,” siger partiets integrationsordfører, Martin Geertsen.

Efter hans mening har flere stoffer været intet mindre end livsvigtige for Danmarks opståen, historie og udvikling.

Alder opkaldt efter jern
“For eksempel har oxygen og nitrogen spillet en afgørende rolle i hele danmarkshistorien. Det er grundstoffer, som generationer af hårdtarbejdende danskere siden tidernes morgen har indtaget, hver eneste gang de har fyldt lungerne med den livgivende danske luft,” siger han og fortsætter:

“Tænk engang, at jern er så vigtigt, at vi har opkaldt en hel tidsalder efter stoffet. En tidsalder, som mange historikere endda specifikt omtaler som dansk jernalder for at understrege netop dette grundstofs unikt danske karakter.”

Martin Geertsen anerkender dog, at andre lande også har gjort brug af nogle af de samme grundstoffer.

“Selvfølgelig har de det, men det ændrer ikke på, at vi danskere så at sige har førstefødselsret til visse grundstoffer,” siger han.

“Brint udgør en væsentlig del af det vand, som omgiver landet, og som alle danskere lige fra vikingerne til Mærsk har sejlet rundt på. Uden brint ville det have været umuligt at øge nationens territorium og bruttonationalprodukt. Så hvis ikke brint er dansk, hvad skulle det så være? Usbekisk måske?” spørger han.

Polonium er udansk
Dog er ikke alle grundstoffer danske, erkender Martin Geertsen.

“Polonium, francium, californium, americium og samarium er alle ret udanske grundstoffer, som ikke har spillet den store rolle i vores historie,” siger han og fremhæver desuden plutonium og falafel som stoffer, der heller ikke har gjort noget godt for Danmark.