Det særlige svenske kunstpoliti har ved en omfattende razzia på flere gallerier opdaget et foruroligende stort lager af stærkt provokerende og potentielt samfundsnedbrydende holdninger.

Det var et frygteligt syn, som mødte den kampklædte indsatsstyrke, der natten til mandag stormede Galleri Hack i Stockholm. Politiet havde fået et tip om, at galleriet lå inde med et stort lager af såkaldt kunst imprægneret med stærkt afvigende og provokerende holdninger.

Og ganske rigtigt.

Overalt lå tvivlsomme kunstværker, som bar præg af unødigt provokerende og samfundsskadelige opfattelser. Skulpturer, akvareller og sågar videoinstallationer, som på grov og primitiv vis hånede både socialdemokrati, tolerance og indtagelse af rådden fisk.

Sture Nilsson, der er leder af svensk politis Taskforce for Degenereret Kunst, forklarede på et pressemøde, hvad aktionen afværgede.

Uansvarlig dissens
“Ethvert ordentligt samfund må opretholde linjen mellem den sunde og opbyggelige folkelige kunst og det afvigende og sygelige,” forklarer han og fortsætter:

“Men folkehjemmets konsensus er nu effektivt sikret mod denne skamløse opfordring til uansvarlig dissens. Hvis kunsten skal provokere, skal det naturligvis foregå under ordnede forhold og uden at støde flertallet, det er klart. Ellers skal man spærres inde.”

Kun pæne provokationer
Professor i opbyggelig, samfundsbevarende provokunst ved Lunds Universitet, Anna Ahlgren, er helt enig.

“Vil man provokere, må man nøjes med at putte lort på dåse eller nedsænke kristus i urin. Den slags provokationer som vores bedsteforældre kendte og elskede. Men krænkende provokationer er jo noget helt andet,” siger hun og fortsætter:

“Selvfølgelig skal der være ytringsfrihed til at sige ting, som langt de fleste er enige i. Men mærkelige afvigeres holdninger, som ingen kan lide, er der jo ærlig talt ingen grund til at beskytte. Hvis småperverse og grove kunstnere også skulle have ytringsfrihed, ville det jo være fuldstændig umuligt at fængsle dem, og så blev man nødt til at spærre dem inde på psykiatriske hospitaler i stedet, hvilket ville være synd for de andre patienter.”

Den konfiskerede kunst vil blive fremvist til spot og spe i en kort periode, hvorefter man regner med at afbrænde værkerne offentligt.