Lucius Verus, Wikimedia Commons

Lucius Verus, Wikimedia Commons

Vi bliver kun rigere, hvis nogle af os kan arbejde for ingen penge, lyder det fra Lucius Verus, der ikke skammer sig over at have slaver ansat i sin husholdning.

Mød Marcus: Han er en gallisk slave, der kom til Rom som krigsfange for tre år siden og nu er en af kejseren Lucius Verus’ personlige oppassere.

Ifølge Lucius Verus er Marcus et glimrende eksempel på, at slaver øger konkurrencen blandt romerne og er med til at skabe værdi for samfundet.

Arbejder sig ud af død
“Mine modstandere – altså, de, der stadig er i live – kalder det for social dumping og mener, at man bør give sine slaver en slags mindsteløn. Men det hæmmer arbejdskraftens frie bevægelighed,” siger kejseren, der kom til magten for seks år siden og regner med endnu et par gode år, inden en af hans nærmeste slår ham ihjel i et blodigt militærkup.

Lucius Verus påpeger, at selvom slaverne ikke er frit bevægelig arbejdskraft i teknisk forstand, skal man ikke betragte dem som ofre, men selvstændige mennesker, der har truffet et valg:

“Da vi tog gallerne til fange, havde de valget mellem at blive slaver eller blive slået ihjel, og hvem ville ikke have taget den sidste mulighed? Der er ingen grund til at have ondt af dem, bare fordi de prøver at arbejde sig ud af fattigdom – og en blodig og uretfærdig død, selvfølgelig.”

Slaver er løntrykkere
Flere kritikere påpeger, at slaverne er med til at trykke lønnen for almindelige romerske arbejdere, og at kejseren derfor bør stille krav til slaveejerne om ordentlig løn og arbejdsvilkår.

“Slaverne får som regel kun lidt vælling og et sted at sove. Her insisterer vi på mindst daglige tre måltider, højst ét voldeligt overgreb om måneden og lovning om frisættelse efter 30 år eller ejerens død,” siger Gaius Antonius, der leder en fagforening for romerske daglejere og tilføjer, at slaver faktisk er med til at ødelægge den gode romerske håndværkstradition:

“Colosseum blev bygget af slaver, og det makværk holder ikke mere end 500 år!”

Lucius Verus afviser kritikken og påpeger, at det romerske folk i sin tid selv ønskede at bruge slavearbejde:

“Da vi først hentede slaverne hjem, var folk vilde efter at købe et par stykker, så de kunne få bygget deres hus billigt. Men nu, hvor deres egne jobs er truede, brokker de sig!”