Foto: Nemo, Pixabay (tekst tilføjet)

Foto: Nemo, Pixabay (tekst tilføjet)

Ingen jihadister kom til skade i et satireangreb, der blandt andet involverede papir og tryksværte.

Klokken var lidt over ni om formiddagen i en al-Qaeda-træningslejr i Waziristan i det nordlige Pakistan på det, der hidtil havde været en helt almindelig onsdag morgen.

“Vi havde lige gjort os klar til dagens anden lektion i angreb på offentlige transportmidler i mellemstore europæiske provinsbyer, da en af brødrene, Abu Yussuf, kommer med en pakke, som han lige har modtaget med posten,” fortæller den indiske helligkriger kendt som Abu Apu.

Ufatal forsendelse
Efter at have konstateret, at pakken tilsyneladende indeholdt papir, besluttede de forsamlede jihadister sig for at åbne den. Men det skulle vise sig at være en ikke særlig fatal fejltagelse.

“Da Abu Yussuf åbner papkassen, når jeg lige at se hjørnet af en tydeligvis tegnet turban og hører nogen råbe ‘satire’, hvorefter jeg straks kaster mig i en nærliggende skyttegrav,” fortæller Abu Apu og tilføjer, at alle flygtede i vild panik.

For i stedet for en længe og med spænding imødeset postordreleverance viste pakken sig at indeholde indtil flere hundrede papirark med stærkt religionskritisk tegnet fransk satire.

Imidlertid blev ingen dræbt og endnu færre såret ved angrebet.

Harmløst som våben
Våbenekspert og militærhistoriker Peter Jørgensen fra Københavns Universitet forklarer, hvorfor satireangrebet ikke fik mere alvorlige følger:

“Det skyldes i overvejende grad, at satiretegningerne er lavet af papir. Det kan man, i særligt uheldige situationer, skære sig på, så det svider grimt i fingeren, ligesom tryksværten også kan smitte lidt af, men i langt de fleste tilfælde er der tale om et våben, som det er nærmest umuligt at myrde nogen med. ”

“Hvis man for alvor vil udføre personskade med satiretegninger, skal man bruge rigtig mange af dem nedkastet fra stor højde, men selv da er de både svære at ramme nogen med og har en tendens til at blæse væk,” tilføjer Peter Jørgensen.

Foreløbige undersøgelser tyder på, at pakken med religionssatire endte i al-Qaeda-lejren på grund af en forveksling i postgangen, hvorved en 62-årig professor i satirehistorie ved Universitetet i Strasbourg har modtaget en pakke indeholdende en såkaldt “fleshlight” samt 23 udgaver af magasinet Color Climax.