Foto: Jpdevasconcelos, Bigstock

Foto: Jpdevasconcelos, Bigstock

Partiet er et unikt vidnesbyrd om en forsvindende kultur, mener organisationen, der ønsker at bevare Konservatives tidligere modstand mod kvinders stemmeret, Mads Holgers Campari-drink og Poul Schlüters ånd.

På UNESCOs hæderkronede Verdensarvsliste står blandt andet Vadehavet, Stevns Klint og Roskilde Domkirke. I år får de selskab af Det Konservative Folkeparti, som den amerikanske organisation har optaget, idet partiet lever op til det tredje kriterie, der angår kulturel verdensarv: Konservative er et unikt vidnesbyrd om en kulturel tradition, der lever eller er forsvundet.

“Lige nu vipper partiet mellem de to sidstnævnte situationer, men uanset hvad kommer de på listen,” udtaler Kaya Sellem, der er chef for den europæiske afdeling af UNESCOs verdensarvskomité.

Hun og hendes kolleger har observeret partiet i flere år, undersøgt dets historie og er kommet frem til flere aspekter ved Konservative, der berettiger til en plads på listen.

“Historisk har partiet været stærkt imod stemmeret til kvinder og var omkring 20-30 år om at bøje sig. Denne forsinkelse, hvad angår værdimæssige spørgsmål, ser man stadig i dag, fx når det drejer sig legalisering af hash, men på mange andre områder er partiet blevet slapt,” mener Kaya Sellem, der derfor vil bevare forsinkelsespraksissen.

Campari soda på listen
Andre unikke vidnesbyrd tæller den nylige folketingskandidat Mads Holgers campari soda, der består af Campari-likør og danskvand.

“Drinken er bitter og repræsenterer dermed de hårde realiteter, som konservatismen ønsker at forholde sig til, men er samtidig lyserød og drømmende, som når man tænker tilbage på bedre tider, primært tiden før modernismen,” forklarer Sellem, der mener, at ingen andre kulturfolk i verden på samme måde formår at opsummere politik ved hjælp af en væske.

Schlüter som totem
Endelig ønsker UNESCO at bevare et mere uhåndgribeligt fænomen, nemlig Poul Schlüters ånd, der menes at befinde sig et sted på Christiansborgs gange, muligvis i nærheden af enkelte konservative politikere.

“For partiet er Schlüter en slags totem, som desværre er forsvundet fra politik, men hvis mana (overnaturlig livskraft, red.) stadig efterstræbes af folketingsmedlemmerne,” slutter Kaya Sellem og lover, at partiet officielt kommer på listen til juli, hvis de inden da også formår at producere en voksdukke af Hans Christian Varnæs.