Foto: lisafx, Bigstock

Foto: lisafx, Bigstock

Få timer før valgstederne åbner, ved danskerne godt, hvem de i hvert fald ikke vil stemme på!

Om en halv time slår landets valgsteder dørene op, og danskerne strømmer til stemmeurnerne. Hvem der kommer i Folketinget, må vi vente med at finde ud af. Men RokokoPosten har været på gaden for at vejre morgenens valgstemning. Konklusionen er klar: Danskerne ved godt, hvem de i hvert fald ikke kunne drømme om at stemme på.

I S-toget møder vi den 53-årige revisor Kemal Kadic. Han har mildest talt ikke været imponeret over valgkampens niveau og glæder sig til, at den er overstået. Men først skal krydses sættes.

“Jeg stemmer i hvert fald ikke på Helle Thorning-Schmidt eller nogen, der anbefaler hende som statsminister,” fastslår han og tilføjer, at han endnu ikke helt har besluttet sig for, hvem han så stemmer på:

“Jeg tror, jeg stemmer personligt. Eller måske et parti. Hvis jeg altså ikke stemmer blankt. Men det bliver i hvert fald ikke på nogen af de røde!”

Velbegrundet antipati
Over for Kemal Kadic sidder 39-årige Anne-Mette Eriksen, der er account manager i et modefirma. Hun har heller ikke besluttet sig for, hvem der skal have hendes stemme.

“Jeg har overvejet det grundigt, og jeg synes virkelig, der er god grund til at tage afstand fra Venstre og Liberal Alliance. De Konservative har jeg også en velbegrundet antipati over for, og Dansk Folkeparti kunne jeg selvfølgelig ikke drømme om at stemme på,” siger hun.

Kemal Kadic indskyder, at han heller ikke vil stemme på Dansk Folkeparti.

“Så er vi da enige om noget,” griner de to.

Fravalg bedre end valg
Valgforsker Irene Ingemann fra Aalborg Universitet mener, at de to danskeres attitude til valget er meget generel.

“Danskerne er særdeles optagede af, hvem de ikke ønsker at have i Folketinget. Faktisk er mit gæt, at interessen ville stige markant, hvis man skulle stemme nogen ud i stedet for at stemme dem ind,” vurderer hun.

Hun medgiver dog, at det er meget usandsynligt, at en sådan model indføres.

“Og uanset hvad vil det nok også kræve, at folk får en 10-15 stemmer at gøre godt med. Med det store antal inkompetente kandidater er det jo ikke tilfredsstillende kun at kunne fravælge en enkelt,” slutter hun.