Foto: Frankie Fouganthin, Wikipedia

Foto: Frankie Fouganthin, Wikipedia

Statsminister Stefan Löfven har kun foragt tilovers for dem, der ikke gør som den humanistiske stormagt lovede aldrig at gøre for en uge siden.

Flygtninge fra verdens brændpunkter strømmer i disse dage mod Europa og især Sverige, der regner med at have taget imod omkring 190.000 asylansøgere ved udgangen af året.

“Den krise håndterer Sverige bedre end de fleste, hvis ikke alle, europæiske lande,” slår statsminister Stefan Löfven fast efter, at han i morges annoncerede et lovudspil, der går stik imod den linje, Sverige lagde i sidste uge.

Foragt for sidste uge
“Vores store succes med at modtage og integrere flygtninge har gjort, at vi nu bliver nødt til at gå fra ét spektakulært og effektivt tiltag til et andet,” siger Löfven og understreger, at beslutningen hverken modbeviser det første tiltags positive virkning eller antyder nogen form for negativ udvikling:

“Som humanistisk stormagt har vi kun foragt tilovers for dem, der ikke handler på en måde, som vi kun havde foragt tilovers for i sidste uge.”

Hjemme i Danmark har Venstre reageret på Löfvens udmelding ved at benægte, at de selv kunne finde på at gøre noget lignende.

“Sveriges udspil er både unødvendigt og usolidarisk,” siger statsminister Lars Løkke Rasmussen og tilføjer, at broderfolket generelt har udvist dårlig dømmekraft under hele flygtningekrisen.

“Deres gode idéer fik de enten før eller efter, vi selv fik dem, og alt det dårlige gjorde de på alle de forkerte tidspunkter. På den måde har de mindre af det, de havde mere af, som var mindre til at begynde med. Og mere af det mindre, som de nu får mere af,” uddyber han og tilføjer, at Venstre er i gang med at forberede et lovforslag i stil med Löfvens.

Marginalt ondere
“Vi venter roligt og fattet med at fremlægge vores udspil, indtil virkeligheden har overhalet os. Men det bliver nok en smule strammere end svenskernes,” siger han og bakkes op af integrationsminister Inger Støjberg.

“Når Sverige opfører sig så uansvarligt, bliver vi nødt til at gøre det samme som dem, bare lidt senere,” siger hun og lover, at Venstres forslag bliver marginalt ondere end det, som Socialdemokratiet foreslår om en måned, men en smule rarere end det, som Dansk Folkeparti foreslog i september.