Foto: Nicoleta Ionescu, Bigstock

Foto: Nicoleta Ionescu, Bigstock

Et unikt samarbejde med DR har gjort det muligt for regeringen at afgøre asylansøgeres fremtid i talentshowet Vis os dit værd

“Det er den mest demokratiske løsning på de udfordringer, landet står med på grund af de mange udlændinge, der søger asyl.”

Sådan lyder det entusiastisk fra integrationsminister Inger Støjberg (V), der på et pressemøde med DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, fortæller om det nye talentshow, der fremover skal afgøre asylansøgernes fremtid.

Vis os dit værd er inspireret af det succesrige talentshow X Factor, der nu kører på 9. sæson. Alle, der søger asyl i Danmark, skal til en indledende audition, hvor de skal optræde foran fire talentdommere og et livepublikum. Herefter udvælger dommerne de bedst egnede, der i løbet af de følgende uger skal konkurrere om de eftertragtede opholdstilladelser.

Indflydelse pr. sms
Det er danskerne selv, der via smsafstemning efter de indledende runder får det endelige ord om, hvem der får lov at blive i Danmark. Det fortæller en begejstret Inger Støjberg.

“Jeg forventer, at det vil mindske fremmedfjendskheden, der jo ofte bygger på uvidenhed. Alle kan vurdere de her mennesker, så det ikke er så mystisk og skræmmende, som hvis afgørelserne bliver truffet i en anonym styrelse, der sidder på et lukket kontor et ukendt sted i Danmark,” siger hun.

Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede. Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, frygter, at befolkningen vil lade følelserne løbe af med sig.

Bolværk for sympati
“Jeg er bange for, at danskerne vælger en ung kvinde, der ikke har andet at byde på end en hjerteskærende fortælling om, hvordan hun så hele sin familie blive halshugget af IS, på bekostning af en ikke-traumatiseret, veluddannet ansøger, som rent faktisk kunne blive en gevinst for landet,” siger hun.

Hverken Inger Støjberg eller Maria Rørbye Rønn er dog bekymrede for, at det kommer til at ske.

“Dommerpanelet består af Asger Aamund, Joachim B. Olsen, Bjarne Corydon og Marie Krarup. De vil være et sikkert bolværk mod sympati, så seerne kommer kun til at stemme på de bedst egnede,” lover Inger Støjberg.

Maria Rørbye Rønn tilføjer:

“Samtidig punkterer vi myten om, at DR kun laver venstreorienteret TV.”