Foto: Kasia Bialasiewicz, Bigstock

Foto: Kasia Bialasiewicz, Bigstock

Efter flere overfald opfordrer svensk politi mænd til at tage en ven med, hvis de skal ud efter mørkets frembrud, da de ellers kan risikere at forulempe kvinder.

“Pas på dig selv i byen. Hvis du er alene, har du større risiko for at voldtage en kvinde. Tag derfor en ven med, hvis du skal ud efter mørkets frembrud.”

Sådan lyder det fra politiet i den svenske by Östersund, der følger rådet op med en opfordring til ikke at gå truende klædt, da man i så fald nemmere risikerer at overfalde kvinder.

Grunden til disse advarsler er en række overfald og voldtægter, der har rystet Östersund.

“Vi har været meget usikre på, hvad vi skulle gøre. På den ene side ønsker vi at beskytte mændene mod at begå voldtægter, på den anden side vil vi ikke forbyde dem at gå ud. Det er jo et frit land,” fortæller byens politichef, Gustav Jerand, og tilføjer, at rådene ikke skal ses som forbud mod at bevæge sig rundt i byen på egen hånd.

Pas på med at drikke
“Enhver mand må gøre, som han finder bedst. Vi forsøger bare at hjælpe dem ud fra de oplysninger, vi har, om, hvornår en mand typisk begår voldtægter mod fremmede kvinder,” siger han.

Svensk politi opfordrer også mændene til at passe på med at drikke for meget, da fuldskab kan føre til øget risiko for voldtægt, især hvis man er alene.

“Hvis du tager på bar eller diskotek, så sørg for at følges med en ven, der kan få dig i en taxa hjem, når det bliver for meget,” siger politichefen, men påpeger, at taxachaufføren ikke må være en kvinde, da man ellers kan risikere at voldtage hende.

Kvindelig værge til mænd
I partiet Feministiskt Initiativ mener man, at Östersunds politi er på rette vej, men endnu ikke i mål.

“Vi er glade for, at der kommer fokus på, hvor farlig en enlig mand i gadebilledet egentlig er. Dog bliver mænd ikke mindre farlige, når de går sammen med andre af samme aggressive køn, tværtimod,” siger Gudrun Schyman, der er en af partiets to ledere, og tilføjer, at Feministiskt Initiativ ønsker et Sverige, hvor en mand skal have en kvindelig værge med, hvis han vil ud, også om dagen.

“Det kan være hans kone, søster eller datter på over 12 år. Derved kan vi dæmpe mandens naturlige drift mod vold, brutalitet og seksuel forulempelse,” slutter hun.