Foto: Пресс-служба Президента России, www.kremlin.ru+Hannes Grobe, Wikimedia Commons

Foto: Пресс-служба Президента России, www.kremlin.ru+Hannes Grobe, Wikimedia Commons

Trods forargelse på de sociale medier er flere menige syrere glade for, at præsident Assad vælger at delagtiggøre offentligheden i, hvordan han fejrer sine successer.

“I dag har jeg givet ordre til nedkastning af klyngebombe nummer 50.000. Det skal fejres!”

Sådan skrev Syriens præsident, Bashar al-Assad, i et opslag, der ledsages af et billede, hvor den storsmilende præsident viser en overdådig festkage frem.

Billedet er gået viralt på både Facebook og Twitter, og de fleste, som har delt og kommenteret det, er dybt forargede. Præsidenten selv kan dog ikke forstå forargelsen, da der ifølge ham er tale om et tiltag, som er nødvendigt for landets sikkerhed.

Blod, sved og tårer
“Folk, der bliver forargede over det her, forstår tydeligvis ikke, at det at smide bomber i sit eget land er en proces, der kræver såvel planlægning som snilde for ikke at tale om blod, sved og tårer. Da vi begyndte den her kampagne, havde jeg ikke i min vildeste fantasi regnet med, at jeg ville leve længe nok til at se klyngebombe nummer 50.000 blive kastet. Så jeg synes bestemt, det her er værd at fejre,” siger Assad.

Den 38-årige Habibullah Ajam, der er flygtet til Danmark fra Syrien, kan godt forstå sit hjemlands præsident.

“Jeg blev godt nok nødt til at flygte, da min landsby blev lagt i ruiner på grund af kampe mellem regeringshæren og oprørsgrupper. Men jeg kan jo godt se, at Assad bare prøver at hjælpe os,” siger han og fortsætter:

“Som flygtning føler man sig tit skyldig over, at ens præsident måske sover dårligt om natten, fordi han er nødt til at jage så stor en del af befolkningen ud af landet. Derfor er det rigtig rart at se, at han er så glad og har sådan en stor, fin og lækker kage.”

Har selv betalt den
Den syriske journalist Amina Ali-Nejem er enig med Habibullah Ajam. Hun mener dog, det er vigtigt at fremhæve, at Assad har betalt for kagen af egne midler.

“Hvis han havde brugt regeringens penge på den, ville jeg nok have tænkt, at han burde have brugt dem på flere bomber. Men når han køber den for midler fra sin egen begrænsede indtægt, synes jeg faktisk, det er smukt og rørende,” siger hun.

Den 28-årige blogger Rusul Muhammad vil ikke tage stilling til, om kageopslaget er rigtigt eller forkert.

“Jeg syntes mest bare, det var vildt, at han var så gammel, men så opdagede jeg, at det ikke var fordi, han fyldte rundt,” siger han.