Foto: inarik, Bigstock

Foto: inarik, Bigstock

Humanistiske fakulteter over hele verden er i undtagelsestilstand efter afsløringen om, at teorien om sociale konstruktioner selv er en social konstruktion. “Nu ved vi slet ikke, hvad vi skal gøre,” græder seniorforsker fra RUC.

Al undervisning på landets humanistiske fakulteter er aflyst på ubestemt tid. Årsagen er, at det i går kom frem, at den teori om sociale konstruktioner, som størstedelen af den humanistiske forskning og undervisning hviler på, selv er en social konstruktion.

RokokoPosten har talt med seniorforsker Arne Lund fra RUC. Han bekræfter hulkende, at man er i vildrede over opdagelsen, ikke bare herhjemme, men også i resten af verden.

“Fundamentet for al vores forskning er styrtet sammen, og nu ved vi slet ikke, hvad vi skal gøre,” græder han.

Alting flyder
Arne Lund er ikke den eneste, der græder. Professor Peter Ludvigsen fra Aarhus Universitet er også helt ulykkelig og må pudse næsen flere gange, mens han taler med RokokoPosten.

“Alting flyder! Alting! Hvis der overhovedet er noget, der hedder ‘alting’,” råber han desperat, mens han går hvileløst frem og tilbage.

Han forklarer mellem tårerne, at når teorien om sociale konstruktioner selv er en social konstruktion, betyder det, at den i sig selv er med til at skabe virkeligheden.

“Og så kan man jo ikke vide, om sproget skaber virkeligheden, eller om det bare er noget, vi tror, fordi sproget i den her teori har fået virkeligheden til at se sådan ud,” konstaterer han og mumler nogle uforståelige sætninger, hvori ordene “rekursion” og “redundans” optræder hyppigt.

Teoriforbedring udelukket
Både Arne Lund, Peter Ludvigsen og de danske forskeres britiske kollega Janine Ockburn afviser muligheden for, at opdagelsen kan føre til, at teorien om sociale konstruktioner udvikles og forbedres.

“Det er jo humaniora, det her, ikke naturvidenskab,” siger sidstnævnte og tilføjer, at man dog muligvis kan redde situationen ved at opfinde nogle nye komplekse og komplet uforståelige begreber.

“Hvis vi gør det, kan vi i hvert fald sikre vores overlevelse nogle år frem i tiden, og forhåbentlig vil de nye ord skabe så stor debat, at det får forskere til at skrive en masse artikler, som vi kan henvise til i stedet for de gamle.”