Foto: archivector, Bigstock

Foto: archivector, Bigstock

Politiet kan fremover konfiskere fødderne på en person, der kører vanvidskørsel, så vedkommende ikke kan nå pedalerne. Konfisker hovedet i stedet, foreslår Nye Borgerlige.

Ingen arme, ingen kage. Sådan lyder en populær talemåde, som nu kan omskrives til “ingen fødder, ingen vanvidskørsel”. Det er i hvert fald hensigten med en ny lov, der blev vedtaget i morges med bred støtte fra begge fløje.

Loven giver nemlig politiet ret til at beslaglægge eller konfiskere fødderne på en person, der kører vanvidskørsel. Dette betyder fx, at vedkommende kører over 200 km/t, kører med en promille på over 2 eller kører særlig hensynsløst.

“Enten kan man beslaglægge fødderne, det vil sige overtage dem midlertidigt, så man kan undersøge en sag om vanvidsbilisme nærmere. Eller man kan konfiskere fødderne, hvis ejeren bliver kendt skyldig i vanvidskørsel, det vil sige overtage ejerskabet af fødderne permanent,” forklarer justitsminister Nick Hækkerup (S) og fortæller, at der er store fordele ved at fokusere på fødderne frem for på bilerne.

Usejt med handicapbiler
“Tidligere har det været sådan, at man konfiskerede bilen, der blev brugt til vanvidskørsel, hvilket fx kunne gå ud over uskyldige leasingfirmaer. Og den skyldige kunne i princippet sætte sig ind i en anden bil og køre lige så vanvittigt, så snart han fik mulighed for det. Men det kan man ikke, hvis man ikke har nogen fødder.”

Uden fødder kan man nemlig ikke nå bilens pedaler og dermed trykke på speederen, så bilen kører.

“Selfølgelig findes der særlige handicapbiler, hvor du fx styrer speeder og bremse med hånden. Men dem kan man ikke bare sådan købe, og vi regner heller ikke med, at vanvidsbilisterne vil synes, at det er særlig sejt at køre rundt i en handicapbil,” siger justitsministeren.

Nye Borgerlige: Konfisker hovedet
Nye Borgerlige er et af de partier, der overraskende valgte at stemme nej til loven, hvilket de forklarer med, at den er for slap.

“Tanken er god, men stadig præget af berøringsangst over for de grupper, som i særlig grad kører hensynsløst. Vi så hellere, at man konfiskerede bilistens hoved. Der er endnu ingen, der selv er kommet ud af en indkørsel, hvis ikke de har haft et hoved,” siger formand og retsordfører Pernille Vermund.