Foto: PeoGeo, Bigstock

Foto: PeoGeo, Bigstock

Sociale medier videregiver kritikløst artikler, der ikke har nogen basis i virkeligheden. Fuldstændig uacceptabelt, mener RokokoPosten.

“Paven støtter Trump”

“Bob Dylans snorken udtryk for sublim genialitet”

“Uforkølet dansker fundet vest for Hobro”

Sådan lyder tre overskrifter, som danskerne har læst, kommenteret og delt på Facebook i løbet af den seneste måned. Problemet er bare, at kun to af dem fortæller sandheden. Den sidste er en løgn, som et skrupelløst medie har fabrikeret, hvorefter den er blevet spredt via sociale medier.

“Steder som Facebook kender slet ikke til kildekritik. Alt bliver slået op og præsenteret, som om det var lige godt, selvom noget af det er sandfærdig og samvittighedsfuld journalistik, mens andet er decideret usandt,” siger Dorte Villum, der forsker i troværdighedssandfærdighed på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Basal refleksion
Hun mener dog ikke, at det er Facebooks ansvar at placere advarsler på de falske nyheder, så brugerne ikke narres.

“Det er op til læserne selv at bruge deres kritiske sans. Hvis ikke man tiltror befolkningen et helt basalt refleksionsniveau, kan man ikke forsvare demokratiet som styreform. Borgeren har et ansvar for at holde sig orienteret,” siger hun.

RokokoPosten mener derimod, at de falske nyheder er helt uacceptable, og at Facebook bør gå ind i kampen mod fejlagtig information.

“Vi lever i en skræmmende postfaktuel verden, hvor alle og enhver kan forlade sig på mavefornemmelser ud fra noget, de vist engang læste på internettet. Det holder ikke, at Facebook stiltiende accepterer den slags samfundsundergravende udvikling,” siger et redaktionsmedlem.

Ingen skingre debatindlæg
I første omgang mener RokokoPosten, at de usande artikler skal udstyres med et tydeligt mærkat, så ingen er i tvivl om kildens utroværdighed.

“Med tiden håber vi, at vildledende nyheder, der mere har form af ønsketænkning og skingre debatindlæg end af saglig journalistik, helt forsvinder fra den offentlige sfære,” fortsætter redaktionsmedlemmet og understreger, at man på RokokoPostens redaktion gør sit yderste for at sikre en sandfærdig, troværdig, fair og balanceret nyhedsdækning.

“Vi har udviklet en faktualitetsscanner, som vi bruger på alle vores artikler, så vi ikke viderebringer andet end sandheder,” siger RokokoPosten og tilføjer, at de også har støtte fra politisk hold, idet Mette Frederiksen er bekymret over tendensen med falske nyheder.

“Det er ikke sjovt!” siger hun.