Foto: George Hodan, publicdomainpictures.net

Foto: George Hodan, publicdomainpictures.net

Valnødden Birthe blev meget overrasket, da en helt nøgen kvinde dukkede op på hendes aftenskolekursus “Uld til hverdag og fest”.

Valnød og aftenskolelærer Birthe K. Andersen har gennem mange år undervist i vævning, filtning og spinding i aftenskolen FOF i København. På den måde har hun mødt mange forskellige mennesker. Alligevel blev hun meget overrasket, da hun mødte op til det kursus, hun afholdt i weekenden.

“Der sad en kvinde – jeg vil tro, hun var omkring de 50 – som var fuldstændig nøgen. Jeg mener – det er ikke helt normalt at møde op til et aftenskolekursus uden tøj på, vel? Og da slet ikke i december måned,” siger hun.

Den garvede valnød valgte dog at begynde undervisningen uden at kommentere den aparte elev.

Ville kun spinde
Der var lagt op til en weekend, hvor kursisterne skulle afprøve mange af de muligheder, der ligger i det herlige naturmateriale, som uldet er, fortæller Birthe K. Andersen videre.

“Vi skulle karte, spinde, indfarve, væve og filte – og så skulle kursisterne selvfølgelig lave noget, de kunne få med hjem. Men hende den nøgne – hun ville kun lære at spinde. Selvom hun havde betalt fuldt kursusgebyr og havde en fantastisk chance for at snuse til alle uldets herlige muligheder, nægtede hun at forsøge sig med nogle af de andre ting,” fortæller valnødden, der hurtigt fik forklaret kvinden de grundlæggende principper bag spindekunsten, hvorefter hun fik lov at passe sig selv resten af weekenden.

Mand vævede smukt tæppe
Heldigvis var flere af de øvrige kursister langt mere entusiastiske end den nøgne kvinde. Og Birthe nød at se folk udfolde sig med det skønne naturmateriale.

“Selvom jeg har mange år på bagen som aftenskolelærer, bliver jeg stadig glad, når mine elever tager materialet til sig og gør det til deres eget. I den her weekend var der en mand, som virkelig imponerede mig med sin vævning. Han lavede et utrolig smukt tæppe. Man kunne se, at han havde lagt sjæl og følelser i fremstillingen. Det var en hel fortælling om ham selv, som han fik med sig hjem. I modsætning til den nøgne kvinde, som ikke havde andet end et meget langt stykke garn at tage med hjem,” siger Birthe K. Andersen og slutter:

“Gad vide, om hun overhovedet kan strikke?”