Foto: Klugschnacker, Wikipedia

Foto: Klugschnacker, Wikipedia

Flere tusinde flygtninge forventes de kommende dage at krydse Østersøen mod Bornholm. Indbyggerne på solskinsøen frygter for deres kultur og tvivler på, at de mange flygtninge har brugbare uddannelser.

Lokale indbyggere på havnen i Rønne ser betuttede til, mens færgen lægger til og sender endnu en strøm af flygtninge ud på øen. Det er en forhutlet skare, der forvirrede misser mod den kraftige sol, som øen er kendt for.

Mange af de nytilkomne er iklædt krøllede jakkesæt eller har kulørte polosweatre bundet sjusket om halsen. Flere har skæg, der bærer præg af ikke at være blevet klippet i månedsvis. Flygtningene klamrer sig til deres få ejendele; en bærer et whiteboard under armen, en anden slæber en teltpavillon fra Silvan, mens andre tilsyneladende ikke ejer andet end en halv fadøl købt i færgens cafeteria.

Laver teltlejre med paneldebatter
“Jeg ved ikke, hvordan vi skal håndtere alt det her. For to år siden havde vi en teltlejr til flygtninge fra Venstre, og det var en barsk oplevelse for alle parter,” siger en bornholmer, der ønsker at være anonym, og som fortæller, at han har haft dårlige oplevelser med de nytilkomne flygtninge til øen.

“Deres kultur er desværre slet ikke forenelig med den bornholmske. De opfører sig utrolig støjende og netværker fuldstændig uhæmmet. Desuden er de næsten konstant berusede, tisser overalt udenfor og arrangerer paneldebatter i intermistiske teltlejre, så snart de finder en ledig græsplæne,” siger han og tilføjer, at den slags skaber utryghed i lokalsamfundet.

Har kun ubrugelige uddannelser
Bornholms borgmester Winni Grosbøll (S) tvivler på, at øen succesfuldt kan integrere det store antal nytilkomne.

“Selvfølgelig vil vi gerne tage vores del af ansvaret. Men det er fuldstændig umuligt for en lille ø at integrere så mange kulturfremmede,” siger borgmesteren og peger på, at flere mener, at Krølle-Bølle er en politiker fra Dansk Folkeparti og tror, at Sol over Gudhjem er et indie-band fra Albertslund.

“Vi kan også se, at deres uddannelser er ret irrelevante for de behov, vi har her på øen. Stort set ingen har erfaring med fiskeri, og de få, der ved noget om turisme, er kun interesseret i at indrette oplevelsesrum i nedlagte fabriksbygninger, men aner ikke, hvordan man reparerer en defekt spa i et DanCenter-sommerhus,” forklarer hun.

Borgmesteren vil overveje at bruge den nye tiggerlov mod de mange nytilkomne, som ifølge hende forsøger at nasse sig til alt fra gratis fadøl til statslige bidrag til NGO’er.