Foto: Jose Antonio, Wikipedia

Foto: Jose Antonio, Wikipedia

Mogens Lykketoft er som eneste socialdemokrat kritisk over for sidste afsnit af DR’s danmarkshistorie, som han mener, udelader nogle af de helt store skikkelser i nyere politisk historie. Uffe Ellemann-Jensen erklærer sig enig.

I løbet af de seneste dage har både historikere og politikere været ude med riven over for Danmarks Radios Historien om Danmark, hvis sidste afsnit ifølge dem leverede et fortegnet billede af den nyeste danmarkshistorie. Men hvor de fleste kritikere mener, at afsnittet havde en kraftig venstreorienteret slagside, har den tidligere formand for Socialdemokratiet, Mogens Lykketoft, en anden anke.

Lykketoft: Jeg var chef for hele verden
“Det virker ærlig talt temmelig snævert at fokusere entydigt på Jens Otto Krag, der ikke på noget tidspunkt betjente en virkelig tung international toppost, i modsætning til senere danske politikere. Der var jo glimrende danske politikere, der eksempelvis fik fornemme poster i FN,” forklarer Mogens Lykketoft og tilføjer hjælpsomt, at FN-poster faktisk er langt finere end fx posten som NATOs generalsekretær, fordi FN handler om fred og samarbejde, hvilket er bedre end krig og kernevåben.

“Selvfølgelig vil jeg ikke sige til DR, hvor de skal lægge fokus, men hvis man havde en nulevende mand, der har været chef for hele verden i FN og endda genoprettet Danmarks økonomi i 90’erne, ved jeg da godt, hvad jeg ville have gjort,” siger han.

Venstres tidligere partiformand Uffe Ellemann-Jensen er i store træk enig.

“Selvfølgelig skulle 90’erne have været langt mere prominent inkluderet. Der er en del, som ikke ved det, men vi har faktisk danske politikere, som egenhændigt befriede de baltiske lande fra kommunismens åg. Var du godt klar over det?” spørger han retorisk for umiddelbart derefter at forklare, at det faktisk var ham, der gjorde det.

Vil med i serie om verdenshistorien
Lykketoft og Ellemann-Jensen er dog villige til at slå en streg over de uheldige udeladelser i Historien om Danmark, såfremt DR er villig til at lade de to indgå i en fremtidig serie om verdenshistorien, hvor de mener, at de langt mere oplagt hører til.

I en kortfattet erklæring til RokokoPosten fortæller Ritt Bjerregaard, at hun er enig med Mogens Lykketoft i, at det er stærkt problematisk, at vigtige socialdemokrater i efterkrigstiden er blevet udeladt, men at hun dog har enkelte mindre uenigheder i forhold til, hvem der er tale om.