Foto: Nessluop, Bigstock

Den multinationale organisation Amnestys forsøg på at lukke munden på to satiriske journalister har fået menneskerettighedsaktivister til at oprette en NGO, der skal forsvare det frie ord.

“Satire is not a crime” står der med sorte bogstaver på den gule T-shirt, som Pernille La Cour bærer. Hun er cand.jur i international ret, bachelor i internationale studier og netop i færd med at skrive et støttebrev til de to satirikere Rasmus Bruun og Frederik Cilius, der anklages for at bedrive chikane.

I disse dage er La Cour i færd med at stifte en ny menneskerettigheds-NGO, der skal støtte kritiske journalister, som trues med retlige tiltag.

Stop jeres chikane
Anledningen er den trussel, som de to satirikere har modtaget fra den multinationale organisation Amnesty International, der har et budget på over 2,2 milliarder kroner. Amnesty er vrede over, at Radio24syv i et satirisk indslag har gjort grin med organisationens samarbejdspartner Amalie Have, en indflydelsesrig influencer med over 88.700 følgere på Instagram. Organisationen mener, at de to satirikere dermed er ansvarlige for trusler, som Amalie Have efterfølgende har modtaget.

“Det er jo en ekstremt problematisk tilgang. Hvis en journalist kan gøres ansvarlig for andre menneskers reaktioner, er det en gave til alverdens diktatorer,” udtaler La Cour og uddyber:

“Det kræver ikke megen fantasi at forestille sig, hvordan Putin eller den egyptiske præsident el-Sisi kunne bruge det her. Hvis de udsættes for kritik eller satire, kan de bare hævde, at kritikken har medført trusler og kalde det chikane.”

Alle må tåle satire
Adspurgt om, hvorvidt der trods alt ikke er forskel på en præsident og en 24-årig Instagram-model, svarer La Cour:

“Alle, der deltager i den offentlige debat, må tåle kritik og grovkornet satire, og det er princippet, der er farligt. Hvad sker der, hvis man indfører den form for journalistisk ‘kædeansvar’? Skulle de medier, der kritiserede Pia Kjærsgaard i 1990’erne straffes, da hun blev overfaldet på Nørrebro?”

Pernille La Cour har endnu ikke valgt et navn til den nye NGO, men hælder til “De Glemte Fanger”. På sigt er det hendes intention, at organisationen skal udbredes til andre lande.