Foto: dzain, Bigstock

“Bestanden er mættet,” siger Bengt Holst fra København Zoo. De kinesiske myndigheder accepterer modvilligt beslutningen på den betingelse, at tibetanske protestdemonstranter udsættes for samme behandling. 

Det er ikke med dyrepassernes gode vilje, at pandaerne Xing Er og Mao Sun i dag klokken ti skal aflives i København Zoo. Men man forsøger at få det bedste ud af situationen med en efterfølgende obduktion.

Sådan lyder det fra videnskabelig direktør i København Zoo, Bengt Holst. Han forklarer aflivningen med, at dyrehaven indgår i et europæisk avlsprogram, hvilket er med til at sætte rammerne for bestanden. Drabene sker som opfølgning på en tidligere aflivning, hvor København Zoo skilte sig af med giraffen Marius.

“I sådan et avlsprogram vil den samlede bestand på et eller andet tidspunkt være mættet, og så må man acceptere, at nogen skal skilles fra,” udtaler Bengt Holst, mens han sliber en meget stor køkkenkniv.

Journalistbestand også mættet
På grund af avlsprogrammet har København Zoo ikke mulighed for at genudsætte pandaerne eller overføre dem til andre zoologiske haver, selvom dyrene ikke fejler noget.

Da RokokoPosten indvender, at pandabestanden overhovedet ikke er mættet og spørger, om ikke historien med avlsprogrammet blot er en dårlig undskyldning for at myrde sagesløse og uskyldige dyr med henblik på at tilfredsstille egen blodtørst, stopper Bengt Holst et øjeblik med at slibe sine knive og kigger truende på RokokoPostens udsendte.

“Ved du, hvilken bestand der også er overmættet og indavlet? Journalister, der stiller dumme og uvidende spørgsmål, og som er drevet af pladdersentimentalitet. Det er videnskab, det her!”

Vil partere Tibet-demonstranter
Pandaerne var et udlån fra den kinesiske Chengdu Zoo, og deres nye hjem er designet af Bjarke Ingels Group. Anlægget måler omkring 1300 kvadratmeter og har kostet 160 millioner kroner at opføre. Hvad der skal ske med pladsen er endnu ikke afgjort, men udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har en idé:

“Kineserne var oprindeligt uforstående over for behovet for at aflive pandaerne, men de har vist sig villige til at overveje et alternativ, hvor Københavns Politi tillader flagning med tibetanske flag i Pandahuset, under den forudsætning at demonstranterne efterfølgende aflives og parteres foran skoleklasser.”