Foto: Arsentyev Vladimir, Bigstock

Foto: Arsentyev Vladimir, Bigstock

Dronning Margrethe på langrendsski og kronprins Frederik på motorcykel. Det er nogle af de nye statuer, som kongehuset vil lancere i moderniseringens navn efter kronprinsens succes med Royal Run.

Fem billedhuggere skal over de næste ti år skabe en række nye statuer af kongehusets medlemmer. Det sker som led i kongehusets bestræbelser på at fremstå mere moderne, hvilket har været på dagsordenen siden kronprins Frederiks folkelige succes med løbet Royal Run.

“Kongehuset bliver ofte udskældt for ikke at følge med tiden. Det har Royal Run rådet bod på, og vi fortsætter nu succesen med en række nyfortolkninger af kongedømmet, der skal erstatte eksisterende statuer rundtom i landet,” siger hofmarskal Michael Ehrenreich.

Fra mand til hest til kvinde på ski
Moderniseringen sker i kølvandet på en større donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond Til Almene Formaal. Ifølge RokokoPostens oplysninger drejer det sig blandt andet om udskiftning af rytterstatuen af Frederik 5. på Amalienborg Slotsplads.

“Kongen er her afbildet på datidens transportmiddel, en hest. Det giver ikke megen mening i dag, hvor heste er forbeholdt unge kvinder og ældre mænd i røde jakker i Dyrehaven,” forklarer Ehrenreich.

Rytterstatuen bliver derfor erstattet af en statue af dronning Margrethe på langrendsski, mens forskellige statuer af Christian 10. i København, Aarhus og Nakskov fra 2025 vil afbilde kronprins Frederik, der iført løbetøj sidder på forskellige eksemplarer af sine motorcykler.

Prins Henrik med gravhund
Prins Joachim kommer også med, idet han erstatter dronning Dagmar i Ribe og dronning Margrethe 1. i Roskilde, blot bag rattet i en åben vogn, mens den afdøde prinsgemal opnår posthum anerkendelse ved, afbildet gående med en gravhund, at erstatte Christian 5. på Kongens Nytorv.

Moderniseringsbeslutningen vækker stor glæde hos forskellige kongehuseksperter, der spår, at de nye statuer vil være afgørende for kongehusets fortsatte opbakning.

“Vi ved, at mange ofte tænker deres, når de ser kongehusets medlemmer. Men ved at portrættere dem som moderne mennesker i moderne gøremål, kan der rammes en tyk pæl gennem fordommene,” siger Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor ved Københavns Universitet og kender af kongehuset, der samtidig er konsulent på en DR-dokumentarserie i 28 afsnit om skabelsen af de nye statuer.

“Jeg tror, det bliver åndeløst spændende for seerne at følge,” siger han.