Foto: shock, Bigstock

Foto: shock, Bigstock

“Smørrebrødsjomfru” er et rigidt og kønsbinært udtryk, som ikke hører hjemme i et moderne samfund, mener en gruppe unge, der studerer gastronomi med speciale i smørrebrød og catering.

Jonas Poulsen, Caroline Dahl og Malthe Bundgaard står omkring en serveringsvogn. De er ved at lægge sidste hånd på de anretninger, som snart skal køres ind til bedømmelse af en faglærer. Stedet er Aarhus Tech, og de tre unge studerer gastronomi med speciale i smørrebrød og catering. De sigter alle efter den type stillinger, der i dag har betegnelsen “smørrebrødsjomfru”. Den titel ønsker de dog ikke at få.

“Det er uværdigt at blive sat i bås som kønnet væsen i en beskæftigelse, der handler om helt andre ting,” siger Malthe Bundgaard, 21, der identificerer sig som “individ med menneskelige karaktertræk” og ikke noget bestemt køn.

Studiekammeraten Caroline Dahl, 19, definerer sig selv som kvinde, men mener stadig, at betegnelsen “smørrebrødsjomfru” er uheldig.

“Den vidner om en tid, hvor man fokuserede på køn og tænkte binært,” siger hun og tilføjer, at det ikke mindst er meningsløst, fordi man i deres fag lærer at tænke kreativt og ud af boksen.

En mere rummelig titel
Jonas Poulsen, 21, der ikke har noget imod at blive betegnet som “han”, selvom han ikke som sådan identificerer sig som mand og heller ikke har lyst til at fortælle andre, hvad han definerer sig som, er helt på linje med de andre:

“Man bør sige ‘smørrebrødsperson, der endnu ikke har haft sin seksuelle debut’. Det er en langt mere rummelig titel, da den ikke skaber en fastlåst, binær forståelse af vores fag. Desuden appellerer den til alle og ikke kun dem, der gerne vil identificeres som kønnede,” siger han.

Også for personer, der har haft seksuel debut
At titlen “smørrebrødsperson, der endnu ikke har haft sin seksuelle debut” skulle afskrække personer, der har haft sex, tror de unge ikke på.

“Det skal jo ikke tages bogstaveligt,” mener Caroline Dahl, og de to andre nikker ivrigt.

“Den samme betydning ligger i det gammeldags udtryk “jomfru”, og det har da aldrig afskrækket seksuelt aktive personer. Jeg tror kun, det er reaktionære typer, som er modstandere af fremskridt, der kan finde på at gøre det til et problem,” siger Jonas Poulsen, og Malthe Bundgaard slutter:

“Man kan sagtens udelukkende lave tærter, salater og kanapéer, selvom ordet ‘smørrebrød’ optræder i titlen. Så selvfølgelig kan man også være seksuelt aktiv, selvom ordene ‘endnu ikke har haft sin seksuelle debut’ indgår.”