Foto: Folketinget & Viktor Mikhailovich Vasnetsov

Alternativets Josephine Fock har mødt hård kritik for sine ledelsesmetoder, men får nu støtte fra den forhenværende russiske tsar Ivan den Grusomme, som forstår behovet for at sikre sammenhold.

“Jeg har også flere gange erkendt, at jeg ikke var den bedste version af mig selv på grund af personsager og det store pres, vi alle var underlagt,” siger Ivan Vasiljevitj, mens han slår ud med armene, og tilføjer:

“Derfor har jeg sympati for Josephine Fock. Jeg har selv stået i situationer, hvor jeg er kommet til at … ruske. Nogle har muligvis oplevet mig som grænseoverskridende.”

Myrdede søn og ufødte barnebarn
Ivan, der er kendt under tilnavnet “den Grusomme”, var storfyrste af Moskva fra 1533 til 1547 og fra 1547 til 1584 den første tsar af Rusland. Han beskyldes af bystyret i Novgorod, samt af svenskere, baltere, khazarer, polakker og en række andre folkeslag, for helt konkret at overskride deres grænser med hærgende militærstyrker, der har brændt og plyndret.

Ivan har ikke udtalt sig til medierne, siden han blev beskyldt for at have myrdet sin ældste søn, Ivan Ivanovitj, i et skænderi. Slagsmålet blev udløst, efter at Ivan den Grusomme havde overfaldet sin svigerdatter med det resultat, at hun aborterede sit ufødte barn. Urolighederne i Alternativet har imidlertid fået ham til at tage bladet fra munden:

“Jeg tror, at det påvirker os alle at se sådan en grim konflikt udspille sig for åbent tæppe. Alternativet er ligesom Rusland grundlagt på en række kerneværdier, og selv om vores varierer en smule fra deres, kan man kun have sympati for Josephine Focks forsøg på at samle et rige.”

Uffe interesserer sig kun for sig selv
Ivan har således heller ingen forståelse for de fire folketingsmedlemmer, herunder partistifter Uffe Elbæk, der i mandags meldte sig ud af Alternativet.

“Uffe har fra starten kun interesseret sig for sig selv. Så snart han ikke længere er i centrum, skrider han. Det er virkeligt ikke kønt,” udtaler Ivan den Grusomme og foreslår, at Fock opretter et korps af troværdige partimedlemmer, en slags Oprichnina (hemmeligt politi, red.), der kan sikre ro og orden internt i partiet.

I en mail til RokokoPosten udtrykker Josephine Fock taknemmelighed over støtten:

“Alternativet var fra starten tænkt som en global bevægelse. Derfor er vi også meget åbne for at lade os inspirere udefra.”