Foto: Alik Mulikov, Bigstock

Foto: Alik Mulikov, Bigstock

Coronavirus kan udnyttes til effektivt at skære ned på overflødige menneskers leveår, hvilket vil gavne såvel samfundsøkonomi som klima. Det mener den borgerlig-liberale tænketank CEPOS, der i en pressemeddelelse giver Danmark en opsang for at håndtere krisen forkert.

Prioritering af samfundsduelige borgere på hospitalerne, genåbning af vækstfremmende erhverv som restaurations- og hotelbranchen samt støttepakker forbeholdt erhverv, der bidrager til den økonomiske vækst. Sådan lyder CEPOS’ opskrift på, hvordan Danmark klarer sig gennem coronakrisen.

Det er nemlig ikke COVID-19 i sig selv, der skaber krisen, men den måde, vi som samfund håndterer sygdommen på. Det fremgår af den pressemeddelelse, som den borgerlig-liberale tænketank tirsdag udsendte til alle danske medier.

“Den store mængde overflødige mennesker i verden belaster de globale finanser unødigt hårdt. Her kan man med fordel anskue vira som naturens måde at korrigere for denne uhensigtsmæssige markedsfejl. Det kræver blot, at vi ikke agerer kontraproduktivt og bruger enorme summer på at redde liv, men i stedet lader naturen foretage dette vigtige oprydningsarbejde,” skriver tænketanken blandt andet.

Man kan ikke tjene to herrer
Pressemeddelelsen, der har overskriften “En opsang til Danmark: Ignorer ikke de positive dynamiske effekter af overflødige menneskers bortgang”, argumenterer for, at COVID-19 kan udnyttes til samfundsøkonomiens fordel. Det kræver bare, at mennesker begynder at tjene den rigtige herre:

“Den kristne etik spænder ben for os i kriser som denne. Vi har lært, at man ikke både kan tjene Gud og penge, og derfor gør vi alt for at redde liv uden at tænke på omkostningerne. I 2020 er det imidlertid absurd at tale om at tjene Gud, når vi ved, at det er markedskræfterne, der er afgørende for vores velstand. Det er på tide, at vi begynder at tjene den rigtige herre. Vi skylder vores børn at efterlade dem en verden med et sundt og  bæredygtigt aktieindeks.”

Kæmpe klimagevinst
Ved at følge CEPOS’ anbefalinger vil man ikke kun opleve en opblomstring af økonomien. Der er også en kæmpestor klimagevinst:

“Lader vi vira og andre af naturens viceværter gøre deres arbejde, fjerner vi en stor del af de samfundslag, som belaster klimaet uden at være en samfundsøkonomisk gevinst. Det betyder, at de produktive ikke længere behøver at bekymre sig om flyrejser og røde bøffer. Det er med andre ord en løsning, der gavner såvel vores planet som vores samfundsøkonomi, og som derfor ubetinget er i hele menneskehedens interesse.”