Foto: LightField Studios, Bigstock

Efter nyheden om, at Fox vil droppe brugen af hvide skuespilleres stemmer til ikke-hvide karakterer i The Simpsons, er tv- og filmbranchen nu rystet af en endnu større skandale: Skuespillere er slet ikke de karakterer, de spiller.

Julia Roberts var ikke en rigtig prostitueret i Pretty Woman. Sylvester Stallone var ikke John Rambo, selvom det på en meget livagtig og overbevisende måde så sådan ud på film. Og Robin Williams var ikke Mrs. Doubtfire. Det var bare noget, de lod som om for at bedrage os.

Det kan CNN nu afsløre, efter at stationen har kulegravet forholdene i den amerikanske tv- og filmbranche. Undersøgelsen kommer oven på Fox’ pressemeddelelse om, at hvide skuespillere ikke længere skulle lægge stemme til ikke-hvide karakterer som den indiske kioskejer Apu i tegnefilmserien The Simpsons.

Strukturelt problem
Men det stopper ikke ved misrepræsentation af indiske kioskejere. Der er tale om et mere grundlæggende, strukturelt problem:

“Vi fandt ud af, at der på skuespilskolerne foregår en systematiseret appropriation af andres kulturer, hvor skuespillerne trænes op til at agere, som om de er en anden end dem selv,” siger CNN-reporter Matt Bernard.

Problemet er ikke begrænset til USA. Også den danske tv- og filmbranche gør brug af skuespillere, der er oplært i at repræsentere og spille andre end dem selv ved hjælp af en række metoder og teknikker, som de derefter praktiserer på landets teatre, i spillefilm og i tv-serier, hvorfor der også tidligere har været overvejelser om at lukke uddannelserne.

De politiske reaktioner på afsløringen har været massiv forargelse fra både venstre- og højrefløjen. Rosa Lund fra Enhedslisten har på det skarpeste fordømt alle forsøg på, at nogle repræsenterer andre end dem selv. Selvfølgelig medmindre man som folkevalgt repræsenterer vælgerne politisk.

På højrefløjen er Rasmus Jarlov fra De Konservative også oprørt over afsløringen af, at Kaj Holger fra Krøniken samt Mads Skjern og bankdirektør Hans Christian Varnæs fra Matador ikke blev spillet af ægte kapitalister, men bare “det sædvanlige indspiste sammenrend af venstreorienterede skuespillere fra den kreative klasse i København”, som Jarlov udtaler til RokokoPosten.

Will Smith spiller bare Will Smith
Der er dog enkelte lys i mørket for fans af tv- og filmbranchen. For der findes skuespillere, der bare spiller dem selv.

Den amerikanske skuespiller Will Smith spillede således bare Will Smith i 1990’er-serien Rap fyr i L.A. I Danmark er Kim Larsen også undtaget fra fordømmelsen, da han bare spillede Kim Larsen i filmhittet Midt om natten fra 1984. Disse kan man således stadig se med god samvittighed.