Foto: Volurol, Bigstock

Foto: Volurol, Bigstock

Praktiserende læger landet over bekræfter, at de har diagnosticeret langt færre med mandeinfluenza end tidligere år. Om det skyldes coronarestriktioner er endnu uvist.

November går på hæld, og den mørke tid begynder at påvirke mange danskere. Influenzasæsonen er over os, og normalt er det også ved denne tid, at den frygtede mandeinfluenza, A-H6N66, hærger landet. I år melder praktiserende læger dog, at der stort set ikke er tilfælde af mandeinfluenza. Hvorfor er fortsat en gåde.

For praktiserende læge Marianne Søndergaard betyder årsagen ikke noget. Hun er blot lettet over at slippe for de mange opkald fra patienter, der er bange for at have fået mandeinfluenza.

“Selvom mandeinfluenzaen er alvorligere end frygtet, er den ikke ligefrem slem. Men det plejer ikke at forhindre hundredvis af mænd i at ringe til lægen. I år har der dog næsten ikke været nogen, det er meget rart,” siger hun.

Foran et gennembrud
I modsætning til Marianne Søndergaard er Statens Serum Institut (SSI) og flere virusforskere meget interesserede i at finde ud af, hvorfor der er så få tilfælde af mandeinfluenza.

Overlæge Steffen Glismann fra SSI mener, at situationen kan udnyttes til at gøre et videnskabeligt gennembrud.

“Vi har aldrig helt forstået, hvordan mandeinfluenza smitter. Nu har vi et helt anderledes billede, og det kan vi måske udnytte til at løse mandeinfluenzaens gåde,” siger han.

Virusforskere peger på, at coronarestriktionerne kan have en betydning. Afstand, hygiejne og færre sociale kontakter er nemlig medvirkende til, at andre influenzatyper ikke er så hyppigt forekommende i denne sæson.

Spændende teorier i spil
Blandt de mange forskningsprojekter om mandeinfluenza, som RokokoPosten har kendskab til, er der flere spændende teorier i spil.

På Aarhus Universitetshospital undersøger et forskerteam, om patienter smittet med COVID-19 samtidig kan være ramt af mandeinfluenza.

“Måske er der lige så mange i år som tidligere, men de opdages ikke, fordi de ramte samtidig er smittede med COVID-19,” siger lektor i virusinfektioner Bjørn Andersen.

Hans kollega fra Rigshospitalet i København, Birgitte Olesen, har et andet bud:

“Patienter med mandeinfluenza forveksler måske symptomerne med COVID-19 og bliver derfor testet. Hvis så de får et negativt svar, kan det sagtens tænkes, at de bliver så lettede, at de glemmer at ringe til lægen.”