Foto: Wayhome Studio, Bigstock

Foto: Wayhome Studio, Bigstock

Den frygtede influenza type A-H6N66, bedre kendt som mandeinfluenza, er langt alvorligere end hidtil antaget. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut, der nu, i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, anbefaler panik.

Ifølge Influenzanyt er der den forgangne uge konstateret et alarmerende højt antal tilfælde af mandeinfluenza, der er en influenza type A med undertypen H6N66. Overlæge fra Statens Serum Institut, Steffen Glismann, udtaler på baggrund af disse konstateringer, at der er grund til bekymring og endda panik.

“Som regel advarer vi mod, at man tager for meget på vej i perioder med influenzaepidemi. Men mandeinfluenzaen truer med at skyde Danmarks infrastrukturer og sikkerhedssystemer i sænk samtidig med, at vi mangler medicin, der kan kurere sygdommen,” forklarer Glismann, der selv for nyligt har været ramt af den frygtede sygdom.

Særdeles ondartet sygdomsforløb
Selvom mandeinfluenzaen indtil videre ikke har krævet dødsofre, er sygdomsforløbet særdeles ondartet. Og risikoen for at blive smittet er meget høj. Det kan folkeskolelærer Lasse Iversen fra Hjørring bekræfte. Lasse og samtlige hans mandlige kolleger har nemlig været ramt af influenza A-H6N66 inden for den sidste måneds tid.

“Det starter stille og roligt med, at man føler sig træt. Og så sveder man pludselig, hvis man altså ikke fryser – og man får ondt og kan næsten ingenting spise. Jeg troede virkelig, jeg skulle dø,” fortæller Lasse Iversen, tydeligt mærket af det traumatiske sygdomsforløb.

Hverken medicin eller effektiv vaccine
Ofte kan der gå en hel uge eller mere, før den sygdomsramte er frisk nok til at gå på arbejde igen. Og der findes ingen medicin, som kan fremskynde helbredelsen, ligesom der heller ikke findes en vaccine specielt udviklet til H6N66.

Forsøg fra Statens Serum Institut indikerer dog, at man er relativt godt beskyttet mod mandeinfluenza, hvis man lader sig vaccinere mod både almindelig influenza og den såkaldte svineinfluenza, type A-H1N1. Resultaterne er dog ikke tilstrækkeligt entydige til, at man i Sundhedsstyrelsen vil ændre de nuværende anbefalinger.

“Vi vil ikke sælge falsk tryghed til de danske mænd, og det gør vi, hvis vi anbefaler disse dobbeltvaccinationer uden at vide, om de rent faktisk virker,” udtaler forebyggelseschef Anne Marie Knigge fra Sundhedsstyrelsen.

“Så indtil videre holder vi fast i at anbefale dyb bekymring, og hvis det ikke er nok – så panik.”