Foto: guy_dugas, Pixabay

Foto: guy_dugas, Pixabay

Grubleren ved Glyptoteket i København skal væltes, afslører personer med tilknytning til Kunstakademiet i en pressemeddelelse. Det sker som et opgør mod boomer-generationens repressive trang til eftertænksomhed.

“Ved at synke Grubleren fra sin piedestal ønsker vi at italesætte de måder, hvorpå boomer-generationen praktiserer eftertænksomhed, hvilket har store konsekvenser for kreativitet og virketrang hos yngre generationer både på og uden for Kunstakademiet.”

Således begrunder gruppen Anonyme Billedkunstnere en aktion, der skal rematerialisere Auguste Rodins berømte statue Grubleren, som er placeret uden for Ny Carlsberg Glyptotek i København.

Formålet med aktionen er at frigøre samfundet fra den kreativitets- og virkelysthæmmende idé om, at det er positivt at tænke sig om.

Tankevirksomhed er et magtmiddel
“Eftertænksomhed og omtanke bliver hyldet som positive værdier, især i boomer-generationen. Det vil vi gøre op med,” lyder det fra en af gruppens talspersoner, en 39-årig kvinde, der omtaler sig selv som “eftertænksomhedsgjort”.

Hun ønsker at være anonym, men fortæller, at hun indtil for nylig har haft en fremtrædende position på Kunstakademiet, og at man derfor skal tage hende alvorligt.

“Problemet med at opfatte det at tænke sig om som noget positivt er, at eftertænksomhed og omtanke er magthavernes midler til at undertrykke befolkningen og hæmme forsøg på forandring. Ved at mane til omtanke forhindrer man folk i at handle spontant og frigjort, og det gør det lettere for magthaverne at kontrollere befolkningen,” siger hun.

Tænk lidt mindre
Statuer som Grubleren er med til at holde folk fast i disse gammeldags mønstre, og derfor skal statuen væltes, forklarer den anonyme kvinde.

“Nu må vi, der er unge nok til ikke at være fastlåste af forældede principper, træde op og sætte hælene i. Vi vælter Grubleren for at sige ‘så er det ned fra piedestalen, boomer’ til de ældre generationer, der har skadet os ved at lære os usunde principper om at overveje konsekvenser eller lige stoppe op og tælle til ti,” siger hun og slutter:

“Det synes jeg godt, man kunne tænke lidt mindre over.”