Foto: Sendelbac, Wikipedia

Med inspiration fra Ekstra Bladet vil Politiken på side 9 bringe et stort opslået portræt af en ung person, som samfundet på en eller anden måde har svigtet katastrofalt.

“Mød Emilia Hemmingsen på bare 22 somre. Hun læser postkolonial dekonstruktivisme, og hendes livret er poké bowls med tofu. Emilia er undertrykt af patriarkatet og den umenneskeligt lave SU, og så er hun træt af overfyldte tog, når hun skal fra Nørrebro til Trekroner Station.”

Sådan lyder omtalen af den første Side 9-synd-for-pige i Dagbladet Politiken.

Noget for ikke-husarerne
Med inspiration fra søsteravisen Ekstra Bladet (tabloidavis, hvis prostitutionsannoncer finansierer Politiken, red.) vil Politiken fremover som fast feature bringe et stort opslået portræt af en ung kvinde, mand eller non-binær, som samfundet på en eller anden måde har svigtet katastrofalt.

“Der skal være noget for militærnægterne og andre, der ikke identificerer sig som husarer,” udtaler chefredaktør Christian Jensen med et skævt smil og tilføjer:

“Vi har skrevet om en ung mand, der følte, at han var for grim til at gå i byen i København; om kvinden bag opfordringen “Tving mig til at bære cykelhjelm, tak” og om en anden ung kvindes kampråb, “Mit skræv skal ikke dufte af blomstereng”, om den blodige uretfærdighed, at markedet tilbyder parfumerede trusseindlæg. Nå ja, så var der også eksvegetaren, som skammede sig så meget, at det var synd. Alle de stemmer fortjener at komme til orde i deres eget format.”

Førende inden for offerjournalistik
Ifølge medieforsker Roger Buch har Politiken specialiseret sig i den såkaldte synd-for-journalistik, der med internationale mediegiganter som The Guardian og The New York Times som forbillede beskriver, hvordan mennesker fra den øvre urbane middelklasse, der bor i cykelafstand til Rådhuspladsen og beskæftiger sig med ikke-manuelt arbejde, har det helt ufatteligt hårdt.

“Tilbage i 2014 fandt Politiken faktisk en kvinde, som hverken følte sig undertrykt af usynlige strukturer eller kunstige skønhedsidealer, men siden har man utrætteligt afdækket et Danmark bestående af marginaliserede stakler,” siger Buch.

Chefredaktør Christian Jensen planlægger, at Side 9-synd-for-pigen skal være et permanent indslag. I hvert fald indtil en af pigerne eller en efterkommer klager, hvorefter Politiken vil undskylde og indgå forlig.