Foto: matimix, Bigstock

Foto: matimix, Bigstock

En række topklubber vil lave en ny liga, hvor det ikke skal kunne lade sig gøre at tabe. Det går hårdt ud over topklubbernes forretningsmodel, at de ikke er sikre på at vinde, siger klubberne.

For en fodboldfan er få ting i tilværelsen så smertefulde som et nederlag til favoritholdet. Maven kan snøre sig sammen, man kan miste appetitten. Venner og familie kan blive mødt med spontane udbrud af frustration.

Mens fansenes smertende skuffelser er kendt stof for de fleste, der følger fodbolden, er langt færre opmærksomme på de største ofre ved fodboldnederlag: Ejerne af de europæiske topklubber, hvis forretningsmodel og fremtidige indtjeningsmuligheder er afhængige af, at deres hold vinder fodboldkampe.

Det siger Real Madrids præsident, Florentino Pérez, der er talsmand for en gruppe af topklubber, der vil lave en ny liga, hvor de største klubber har garanti for ikke at tabe.

Begge hold skal vinde samtlige kampe
“Prøv at forestille dig, at du er en helt almindelig forretningsmand, der har investeret milliarder i en fodboldklub. Ville du så synes, det var rimeligt, at du ikke tjente penge på det, bare fordi din fodboldklub aldrig vandt noget?” spørger Florentino Pérez, da RokokoPosten snakker med Real Madrid-præsidenten over en telefon.

Det er netop frygten for et for lille afkast af deres investeringer, der har fået en række topklubber til at lave en ny liga, hvor de ikke risikerer at tabe kampe.

“Ingen vinder ved at tabe. Derfor skal formatet være sådan, at begge hold skal gå fra samtlige kampe som vindere, og alle hold får et trofæ efter finalen, hvor alle hold skal spille mod alle,” siger Florentino Pérez om sin vision.

Ejerne får intet ud af sporten
Tiltaget har dog mødt voldsom modstand fra topklubbernes fans, der kalder konceptet konkurrenceforvridende grådighed. Det er Florentino Pérez ikke enig i.

“Fansene tænker meget på sig selv her. De kan se holdet og følge med hver uge. Men hvis du sidder i Kina eller USA og ejer et hold i Europa i en sport, du ikke kender, hvad får du så ud af det, hvis de ikke engang vinder?” slutter klubpræsidenten.