Foto: Franne Voigt, Kongehuset

Foto: Franne Voigt, Kongehuset

Det er slut med mindre søskende, der ikke gør andet end at brokke sig og bruge penge, lyder det fra hoffet, der bakkes op af det britiske kongehus.

“Kronprinsen skal blot følge tingenes gang. Men intet er defineret for nummer to … Min far stiftede bekendtskab med samme utilfredsstillelse.”

Sådan lød det forleden fra prins Joachim i et fransk medie, hvor han beklagede sig over sin særlige stilling i kongehuset. Nu har hoffet svaret igen med en meddelelse om, at man for fremtiden vil føre en streng etbarnspolitik.

“Vor erfaring med søskende, herunder især det næsteældste barn, er, at disse ofte har svært ved at finde sig til rette i det royale hierarki og derved oplever en betydelig frustration, der nedsætter vor underholdningsværdi for det danske folk,” lyder det fra dronning Margrethe, der tilføjer, at mindre søskende i en royal flok desuden har en tendens til at afprøve mange forskellige erhverv og livsveje.

Omkostningstung livsførelse
“Måske føler man, skæbnen skulle have ordnet det anderledes og kan ikke bestemme sig for, om man vil være landmand, officer eller diplomat. I en tid med økonomisk nedgang og globale udfordringer kan vi ikke længere understøtte denne omkostningstunge livsførelse.”

Etbarnspolitikken gælder ikke med tilbagevirkende kraft, og der vil således ikke være tale om, at kronprins Frederiks eller prins Joachims børn vil blive udstødt fra kongehuset. Men deres børn skal ikke regne med at få søskende, der får lov til at være royale, fortæller en talsmand fra kongehuset til RokokoPosten.

“Vi har lavet glimrende aftaler med adelige slægter rundtomkring i landet, der kan overtage eventuelle overskydende børn, og ellers er det ikke forbudt som voksen at prøve lykken i en anden royal familie.”

For mange skuffende kongelige
I det britiske kongehus er man begejstret for idéen og overvejer at tage den til sig, endda med tilbagevirkende kraft, lyder det fra en anonym kilde tæt på det britiske hof.

“Prins Andrew (dronning Elizabeths tredje barn, red.) og prins Harry har ikke ligefrem været store succeser, og med prins Philips død er procentdelen af skuffende britiske kongelige simpelthen blevet for høj. Derfor mener dronningen, at det er bedre at få ryddet op og starte på en frisk,” siger kilden.