Foto: katatonia82, Bigstock

Foto: katatonia82, Bigstock

Efter Danmarks succes ved EM-slutrunden har regeringen valgt at droppe “Der er et yndigt land” som nationalmelodi og erstatte den med Re-Sepp-ten.

Når Danmark på lørdag møder Tjekkiet i EM’s kvartfinale, vil det ikke være Adam Oehlenschlägers velkendte romantiske tekst om det yndige land, der bugter sig i bakke, dal og er Frejas sal, der brager ud af højttalerne ved kampstart.

Det vil i stedet være “Re-Sepp-tens” velkendte omkvæd om, at vi er røde og hvide, der vil give de danske spillere og fans en sidste motivation inden kampstart.

Det skyldes, at regeringen har besluttet at skrotte “Der er et yndigt land” som nationalmelodi og erstatte den med “Re-Sepp-ten”, der blev lavet til VM i 1986 af Jarl Friis-Mikkelsen og Ekstra Bladets læsere. Det afslører statsminister Mette Frederiksen over for RokokoPosten.

Gammel nationalsang er elitær
“Nationalmelodien skal samle danskerne. Det skal være noget, alle er fælles om. Det skal være en sang, der er let at synge med på. For mig opfylder ‘Re-Sepp-ten’ alle de krav, og derfor har vi valgt at bruge den som ny nationalmelodi,” udtaler hun.

Den danske statsminister fortæller også, at hun længe har ment, at “Der er et yndigt land” ikke egner sig som nationalmelodi.

“Den er ret elitær, gammel og støvet, og sproget er svært og dermed ufolkeligt. Og så er melodien virkelig dårlig til fællessang. Når de synger den til landskampe, ender det altid med, at folk synger ude af takt. Det går ikke. Så den dropper vi,” udtaler Mette Frederiksen og tilføjer, at “Der er et yndigt land” slet ikke handler om det, der ifølge statsministeren er det vigtige ved Danmark: At vi er et lille land, men at vi samtidig er verdens bedste land, fordi vi holder sammen og stemmer socialdemokratisk.

Modigt, men naturligt valg
Ifølge Ulla Holck, der er leder af Center for Dokumentation og Forskning i Musikterapi ved Aalborg Universitet, er valget om at udskifte “Der et yndigt land” med “Re-Sepp-ten” et modigt og naturligt valg af regeringen.

“Det er meget sjældent, at et land skifter nationalmelodi, fordi nationalmelodien er så indgroet en del af et lands kultur og et vigtigt kendetegn. Det er lidt som at skifte flag eller hovedstad. Men ‘Re-Sepp-ten’ er jo allerede en slags uofficiel nationalmelodi i folkemunde, derfor er det også meget naturligt, at man ændrer den officielt,” udtaler Ulla Holck.