Foto: ViktorOsypenko, Bigstock

De seneste år har Tiny Houses været trendy med fokus på bæredygtighed, nærhed og simple living. Men nu trender Maxi Houses, hvor folk flytter ud i store huse i oplandet til store og mellemstore byer.

Maxi Houses er et koncept, der vinder fremgang verden over. Det er en boligform, hvor hver kvadratmeter udnyttes til fulde med en række separate rum indrettet efter funktioner: opholdsrum, soverum, køkken, badeværelse, opbevaringsrum og så videre.

På den måde slipper man for, at alle funktionerne skal være i samme rum, som det er tilfældet med Tiny Houses. I Maxi House-konceptet er alle rummene bundet sammen af gange udstyret med døre, der markerer overgangene mellem de forskellige funktioner.

RokokoPosten har talt med fremtidsforsker Rune Hjermind, der er meget begejstret for boformen:

“Maxi Houses har potentialet til at disrupte hele den måde, vi har tænkt bolig på med Tiny Houses, og folk har taget rigtig godt imod dem. Efterspørgslen er virkelig stor.”

Sælger kun Maxi Houses
Det kan ejendomsmægler Mads Kristensen bekræfte:

“Det er helt vildt i øjeblikket. Alle vil have et Maxi House. Vi sælger Maxi Houses i oplandet til Silkeborg, men jeg kan høre på mine kollegaer i Viborg, Herning og Aarhus, at markedet også er rødglødende dér. Vi sælger til gengæld ikke særlig mange Tiny Houses. Faktisk ingen.”

Charlotte og Kristian Andersen er et af de par, der har købt et Maxi House af Mads Kristensen. De tager imod RokokoPostens udsendte på en stille vej i Silkeborgs opland. Deres Maxi House er et toplanshus bygget med gule mursten.

Rart at være væk fra børnene
“Vi fik bare behov for mere plads, da vi fik børn,” siger Charlotte Andersen smilende. Tidligere boede parret i lejlighed, men da de fik datteren Mia og sønnen Ludvig, blev pladsen for trang. Parret overvejede aldrig et Tiny House.

“Det er bare virkelig, virkelig rart at kunne være tæt på børnene i opholdsrummet og så være meget langt væk fra dem engang imellem. Ikke-fleksible rum med adskilte funktioner er et genialt koncept,” siger Kristian Andersen begejstret.

Maxi Houses er et koncept, der også strækker sig ud over boligens grund. Således er kvarteret, hvor Maxi Houses er lokaliseret, innovativt tænkt og bundet sammen med skole og børnehave via stisystemer, så man kan færdes trygt og godt. Stisystemerne fører også ofte til en idrætshal, hvor børn og voksne kan dyrke halsport som håndbold eller badminton.

“Man skal lige tilpasse sit mindset til konceptet, men når først man har gjort det, er et Maxi House virkelig behageligt at opholde sig i. Derfor tror jeg også, at vi kommer til at se flere Maxi Houses i fremtiden,” forudser fremtidsforsker Rune Hjermind.