Foto: sakkmesterke, Bigstock

Foto: sakkmesterke, Bigstock

Adfærdspsykologer er dybt bekymrede for danskernes forbrug af podcasts og tv-programmer om bestialske mord og lemlæstelse. “Unaturligt og skræmmende,” lyder den foreløbige konklusion.

True crime-genren brager frem som aldrig før. Dokumentarserier og podcasts om mord kæmper om seerne og lytterne i 2021. Særligt under nedlukningerne i forbindelse med corona er efterspørgslen på det forbryderiske indhold steget til nye højder i Danmark.

Og det er dybt bekymrende, hvis man spørger en arbejdsgruppe bestående af adfærdspsykologer, der i foråret 2020 blev nedsat på initiativ af Sundhedsstyrelsen.

Danskerne er psykopater
“Det er dybest set foruroligende. Enten lyver tallene, eller også absorberer hver enkelt dansker over 18 år 250 timer true crime om måneden. Her har vi altså at gøre med materiale, der burde være forstemmende, men det lader til, at den gennemsnitlige dansker ikke kan få nok af at se herreklamme ting i fjernsynet,” siger psykologiprofessor og leder af arbejdsgruppen, Sten Kirkegaard.

Hvad fortæller det jer om danskerne?

“Det fortæller os, at den gennemsnitslige dansker simpelthen er psykopat. Det er ikke naturligt at slappe af på sofaen klokken 22 til rydningen af et gammelt gerningssted eller en detaljeret obduktionsrapport. Hvis man kan det, bør man søge hjælp,” siger Kirkegaard, der har observeret og behandlet de danske true crime-data siden første kvartal af 2020.

Vi er skideskræmte
Arbejdsgruppen blev nedsat, efter at Sundhedsstyrelsen gennem længere tid havde monitoreret danskernes true crime-forbrug og var blevet bekymrede. For ville dette overforbrug inspirere danskerne på negativ vis? Og kan det i så fald forudsiges?

“Vi spår ikke en fremtidig stigning af mord, der kan være inspireret af alt det materiale, danskerne overforbruger på daglig basis. Det er ikke helt som med Den store bagedyst på DR, hvor alle farer ud og køber sprøjteposer og bagemåtter, heldigvis.”

Okay, så alt er faktisk godt?

“Nej, for forbruget af true crime stiger stadigvæk. Og vi kan ikke begribe, at danskerne kan rumme al den modbydelighed. Altså, kan du se for dig, at folk ligger på sofaen og æder bland-selv-slik til en mordscene? Ja, det kan du godt, for det er bare blevet helt normalt. Og vi er ærlig talt skideskræmte over at opdage, at vi er omringet af psykopater!” afslutter Sten Kirkegaard, mens han ser sig nervøst omkring.