Foto: Maria Sbytova, Bigstock

Foto: Maria Sbytova, Bigstock

Det er udansk at opildne til morskab og hygge på en årstid, der ifølge traditionen bør dedikeres til tungsind og mismod. Det mener en gruppe nationalkonservative danskere, der ønsker et forbud mod Halloween.

De seneste uger er græskar, heksehatte og kunstige edderkopper dukket op overalt i gadebilledet. Hyggeligt, mener mange, men for andre er Halloween langtfra en uskyldig tradition.

Det nationalkonservative debatnetværk De harniskklædte kæmper har i flere år advaret mod at acceptere begivenheden som en tradition i Danmark. Det er nemlig en udansk skik, der bryder med nationens århundreder lange tradition for at dyrke tungsindet og mismodet i efterårsmånederne, især omkring det tidspunkt, hvor Halloween finder sted.

Vandgrød og roesuppe
Nu om stunder klæder børn sig ud og render rundt i nabolaget, hvor de banker på døre og råber “slik eller ballade” for at få slik eller penge.

“Det sørgelige resultat bliver begejstrede børn og voksne, der ligefrem morer sig. Det er frygteligt at være vidne til, hvordan vore skikke fortrænges til fordel for den slags overfladisk moro, der hentes hjem fra vildtfremmede lande,” lyder det fra stifteren af De harniskklæde kæmper, Povl Morten Holgersen.

Ifølge ham burde man på denne tid spise vandgrød og roesuppe for at holde fast i den danske kulturånd, hvor nøjsomhed og hårdt arbejde er kerneelementer.

Styrken ved det glædesløse liv
Povl Morten Holgersen understreger, at han ikke har noget imod, at man fejrer højtider. Allehelgensaften er blot ikke dansk, fordi Danmark er et protestantisk land, der betragter helgendyrkelse som en uskik. Desuden, mener han, er det sundt at leve glædesløst, især om efteråret.

“Vore forfædre fik styrke og karakter af at leve glædesløst. Det kan vi også i dag, det er vi nationalkonservative et levende bevis på. Og hvad er bedre end at bruge den mørke og trøstesløse tid ved overgangen mellem oktober og november på at forsage moderne spas og løjer fra fjerne himmelstrøg,” siger han.

Af samme grund afholder De harniskklædte kæmper i eftermiddag et arrangement på Povl Morten Holgersens landejendom ved Drøsselbjerg. Det er åbent for alle, der ønsker et alternativ til Halloween.

“Der vil blive serveret kaffe og vandbakkelser og læst op af Oehlenschläger og H.C. Andersen. Bagefter er der tid til tavst at beskue de golde marker en halv times tid, før vi slutter af med en symbolsk begravelse af den danske folkesjæl,” siger Povl Morten Holgersen.