Foto: DragosCondrea, Bigstock

Foto: DragosCondrea, Bigstock

En tidligere mekaniker blev i årevis rådet til at mobbe i skolegården, deltage i rambuktyveri og arbejde med salg af plastbeholdere for Tupperware – troede han. For det var slet ikke rådgivning.

Gennem hele sit 44-årige liv har Brian Jensen, tidligere mekaniker, følt sig rådgivet af forskellige mennesker, som han troede, ville hjælpe ham. Desværre kan han nu se, at han skulle have tænkt selv.

“Jamen, det startede egentlig allerede, da jeg var ganske lille, og min klassekammerat Tue sagde, at jeg skulle tisse på klasselærerens stol, inden timen gik i gang. Det skulle hurtigt vise sig, at det råd skulle jeg ikke have taget imod.”

Mener du virkelig, at der var tale om et råd i den situation?

“Nej, ikke længere. Men det troede jeg dengang. Tue var den hurtigste i vores klasse, og vi var også rigtig gode venner. Og han var god til matematik. Hvad skulle det ellers være, hvis ikke et godt råd, tænkte jeg.”

Overvejede du aldrig at tænke selv? Måske kunne du have forudset, at det ville ende galt.

“Nej. Men det skulle jeg have gjort, for det blev jo en lang og uheldig historie for mig med den rådgivning der.”

Rambuktyveri og Tupperware
De uhensigtsmæssige råd strakte sig fra skoletiden ind i voksenlivet og tæller alt fra opfordring til ordinær mobning over rambuktyveri til hvervning af medlemmer til salg af Tupperware-plastprodukter.

Senest har Brian Jensen fået et godt råd af en værtshusgæst, han mødte kort forinden. En hændelse, der skulle vise sig at blive skæbnesvanger.

“Jamen, han siger til mig, at rigtige mænd lander på benene. Så der sætter vi os ud i bilen og kører mod Møns Klint, hvor vi er næste morgen, og jeg så springer ud.”

Kan kun mærke mine kinder
Hvornår indser du, at alt, hvad folk foreslår, ikke automatisk er rådgivning, men potentielt dårlige idéer?

“Det indser jeg, da jeg vågner på sygehuset og kun kan mærke mine kinder. Det var slet ikke råd og vejledning, det var bare noget, de sagde. Jeg kunne sagtens have tænkt selv, hvis … Ja, hvis jeg kunne have tænkt selv.”

Ville du ønske, at du havde levet dit liv anderledes, nu hvor du ved, at du ikke blev rådgivet, men snarere antastet af kriminelle og vanvittige mennesker?

“Nej, det kan jeg ikke ligge her og sige, for jeg tror jo på det bedste i mennesker og mente derfor, at rådet var godt, da jeg fik det.”