Ill. Wickey-nl, Wikimedia Commons

Ill. Wickey-nl, Wikimedia Commons

En omfattende plan for fred i mellemøsten er blevet accepteret af alle involverede parter, efter gæsterne i radioprogrammet ‘Mads & Monopolet’ lørdag formiddag besvarede et spørgsmål fra en frustreret palæstinenser.

“På den ene side er jeg enormt træt af at leve under Hamas’ bølleregime, men jeg ønsker jo heller ikke den zionistiske besættelse  tilbage. Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre og håber virkelig, Monopolet kan hjælpe,” skrev “Ahmad fra Gaza” til det populære radioprogram.

Dagens monopol, der bestod af filminstruktør Søren Fauli, instruktør Hella Joof og musiker Søren Rasted, gik til opgaven med krum hals og fik hurtigt udarbejdet en omfattende løsning.

Størst problemer voldte retten til tilbagevenden for palæstinensiske flygtninge og en aftale for magtdeling mellem PLO og Hamas, hvor Joof og Fauli var meget uenige. Et kompromis foreslået af Søren Rasted involverende FN-garanteret afvæbning, endte dog med at gøre alle tilfredse.

Andre af løsningens kernepunkter er en radikal omlægning af grænsedragningerne omkring Jerusalem og bytte af landområder på Vestbredden  til gengæld for tilsvarende områder inden for den såkaldte Grønne Linje.

Jubelscener og kändis-hyldest
Monopolet opfordrede spørgeren til efter udsendelsen at kontakte de regionale magthavere med Monopolets løsningsforslag, og derefter gik det stærkt.

En talsmand for Hamas erklærede kort før middag ensidig våbenhvile, og udtrykte sin store tilfredshed med dansk public service-radio.

“Inshallah, det er imponerende, at et spørgeprogram kan gøre så stor en forskel, men Mads Steffensen har nu også et lune og et nærvær, som er helt unikt og i den grad lægger op til fred og fordragelighed. Så nu er det slut med missiler og selvmordsbomber fra vores side – fra nu af vil vi være venner med blodsugerne i den zionistiske entitet,” sagde talsmanden, mens han pyntede sit selvmordsbælte med bellis og olivengrene.

Fra den israelske regering forlød det, at man allerede nu er i gang med at rømme bosættelser på Vestbredden. Samtidig samledes tusinder af begejstrede israelere ved sikkerhedsmuren, der adskiller Israel fra Vestbredden, hvor de spontant dansede og klappede til Shalom Aleichem.  Fra den anden side af muren blev det besvaret af jublende palæstinensere med højlydte råb af  Salaam Aleikum, en arabisk fredshilsen. Fælles for glædesoptogene på begge sider var et stort antal plakater af Fauli, Joof og Rasted, der var fremskaffet forbavsende hurtigt.

I lyset af programmets overraskende succes med løsning af geopolitiske konflikter, overvejer DR om næste udgave af Spørgehjørnet på P1 skal handle om situationen på den koreanske halvø.

Mads & Monopolets berømte T-shirt til dagens bedste spørgsmål gik dog ikke til lytteren fra Gaza. Den fik en ung kvinde, der var i tvivl om, hvordan hun bedst kunne bringe emnet herpes på banen over for sin nye kæreste.