Foto: Debby Wong, Bigstock

Foto: Debby Wong, Bigstock

En time på kirkebænken søndag morgen er ikke det, der frister unge mennesker mest. Men i Viborg melder præsterne om fulde huse. Her har fire bykirker valgt at gå sammen om at holde en halvårlig dansktop-gudstjeneste særligt målrettet unge i alderen 13-18 år.

Indtil videre har der været afholdt én gudstjeneste i september 2010, hvor duoen Kis og Flemming underholdt med det populære firserband Labans sange.

“Det var lige, så taget løftede sig, da hele salen satte i med Hvor skal vi sove i nat? Det er virkelig et budskab med appel til ungdommen, og man kan også sige, det er et budskab, der handler om værdier, og hvad vi prioriterer i vores liv,” siger sognepræst Lene Skov.

Sogne- og ungdomspræst René Krogh Sørensen supplerer:

“Josef og Maria spurgte også en nat for 2010 år siden i Betlehem: ‘Hvor skal vi sove i nat?’ For der var ikke plads til dem i herberget. Også i dag er der mange, der ikke ved, hvor de skal sove i nat, fordi de simpelthen ikke har noget sted at sove. Det tror jeg, de privilegerede unge har godt af at komme i kirke og blive mindet om.”

Tæller dobbelt i fremmøde-protokollen
Begge præster er stolte over at kunne samle over 600 ved efterårets dansktop-gudstjeneste, og de håber at kunne matche antallet ved forårets planlagte gudstjeneste med kandis-kopibandet Kent og Gulddrengene.

Den store menighed blev til dels muliggjort af, at alle konfirmander i Viborg Domprovsti og Viborg Østre Provsti var inviteret gratis med til gudstjenesten sammen med deres præster, og at arrangørerne havde valgt at bekoste deres transport til Domkirken i busser lejet hos Ans Turistfart. Alle konfirmander, der valgte at tage med til gudstjenesten, fik desuden to ”krydser” i den protokol, som de fleste præster fører over konfirmandernes kirkegang.

Den 37-årige sognepræst Mette Funch-Meyer fra Bjerring siger smilende:

”Mine konfirmander skal gå i kirke otte gange i løbet af året, og hver gang, de kommer, får de et kryds i protokollen. Men jeg synes, det er kanon, at de får to krydser for dansktopgudstjenesten. Den normale søndagsgudstjeneste er rimelig oldnordisk, og alt det røvsyge orgelmusik rammer slet ikke de unges musiksmag, sådan som man gør med Kandis eller Laban. Deres musik er jo helt kodyl. Jeg synes, det er hammer fedt, at kirken her viser, at den er oppe på lakridserne.”

Mild skepsis i målgruppen
Trods det store fremmøde er det dog begrænset, hvor godt dansktop-gudstjenesten blev modtaget af målgruppen.

“Jeg synes, musikken var totalt nederen og ham præsten, der bad og det dér var mega klammo,” udtaler konfirmand Sabrina Høeg-Knudsen.

Hendes veninde, Sara Søndergaard Aarslev, er enig og tilføjer:

“Det var über klamt-agtigt.”

Udover gudstjenesten med Kandis-kopierne planlægger præsterne i Viborg også en ungdomsgudstjeneste med medvirken af det kristne Lars Lilholt-kopiband Spillemænd for Vorherre.