Foto: Vanellus Foto, Wikimedia Commons

Foto: Vanellus Foto, Wikimedia Commons

Man skal aldrig opgive håbet om et normalt liv. Sådan lyder det fra familien Halvorsen i Maribo. Og de ved, hvad de taler om. For nu kan sønnen Jan-Martin knipse, selvom han er mongol.

Det var en stor dag for familien Halvorsen, da deres 11-årige søn forleden lærte at knipse. For sønnen, Jan-Martin, er nemlig en rund og glad mongoldreng, der slet ikke kan styre sine små tykke pølsefingre.

Men selvom Jan-Martin er så uheldigt skabt, er det alligevel lykkedes ham at lære at knipse. Det erfarer RokokoPosten under sit besøg hos den lollandske familie. Midt på stuegulvet sidder den buttede dreng og knipser og knipser og knipser og knipser.

“Han er slet ikke til at stoppe igen,” siger Jan-Martins mor, Stine Halvorsen, mens hun kigger kærligt på sin handicappede dreng, der reagerer ved at udstøde sin karakteristiske, højlydte mongol-latter.

Drømmen stopper ikke her
På et tidspunkt går det op for RokokoPosten, at Jan-Martin ikke længere griner. Nu er hans lyde et forsøg på at tale. Det er helt umuligt for det utrænede øre at forstå den snøvlende ordstrøm, men Stine Halvorsen er hurtigt parat med en oversættelse:

“Det, at kunne knipse, er en drøm, der er gået i opfyldelse for Jan-Martin. Men drømmen stopper ikke her. Jan-Martin vil gerne leve et helt normalt liv, og nu, hvor han kan knipse, har han fået blod på tanden og vil også lære de motorisk krævende fagter til Lille Peter Edderkop.”

Jan-Martin grynter samstemmende og forsøger at følge med, mens hans forældre synger den kendte børnesang. Hans fingre bevæger sig i kluntede, meningsløse mønstre. Men drømmen lever stadig hos familien Halvorsen.