Foto: AmazeinDesign, Bigstock

Foto: AmazeinDesign, Bigstock

Det nervepirrende magtspil inden valget ville være langt mere interessant, hvis partilederne var iført hatte i spraglede farver. Det mener to tredjedele af danskerne ifølge en ny meningsmåling. Politisk kommentator er helt enig.

2020-planen, De Radikales vægelsind, efterlønnen. Tre emner, der har langt de fleste danskeres interesse. Men hvis hovedpersonerne i de politiske dramaer eksempelvis iførte sig lilla og gule narrehatte eller huer med glimtende pailletter, ville op til 65 procent af danskerne følge endnu mere med. Det viser en rundspørge, som Gallup har udført blandt over tusind borgere.

“Det er ikke sådan, at vælgerne ikke følger med i politik eller mener, at der er gået for meget spin i den. De har en sund interesse i, hvad de folkevalgte foretager sig. Vores tal viser bare, at sjove hatte ville fremme det demokratiske sindelag betydeligt ,” fortæller projektleder hos Gallup, Eva Hansen.

Ifølge hende står glimtende hatte, neonfarvede hatte og det, som Gallup kalder “hatte uden for kategori”, højest på danskernes liste over, hvilken hovedbeklædning, der ville øge deres politiske engagement. Nederst står cykelhjelmen og hovedtørklædet, der ifølge mange vælgere er “kedelige” og desuden “ikke rigtige hatte”.

Politisk kommentator Helle Ib er helt enig med de mange danskere, der ønsker flere hatte, og mener, at det er en helt naturlig vælgerreaktion, der også kan gavne politikerne.

“Man ser det ofte i vestlige demokratier: Denne længsel efter mere spraglet og spændende hovedbeklædning inden for politik. Jeg synes klart, at især ministre og partiledere skulle tage det seriøst, for det kan ikke andet end gavne deres karriere. Faktisk tror jeg, at Birthe Rønn Hornbech stadig ville være Integrationsminister, hvis hun havde sagt ja til interviews med Information iført en bredskygget hat i Karen Blixen-stil eller måske en skotskternet sixpence.”