Efter kritik fra oppositionen for klimaplanen “Vores energi” trækker Martin Lidegaard nu plan B op af regeringens magiske hat. Og overraskelserne er mange. I stedet for kun at fokusere ensidigt på el og varme skal danskerne nu spare på alt. Drop oliefyret og skab vedvarende energi ved at lave englehop, lyder et af de kreative forslag.

 

Regeringens første klimaudspil fik en kølig modtagelse af oppositionen. DF’s finansordfører, Kristian Thulesen Dahl, kaldte regnestykket for “hokus pokus” og sammenlignede Martin Lidegaard (R) med titelfiguren fra The Godfather, dog i besiddelse af et tilbud, man godt kan modstå. Siden har regeringen været i tænkeboks, og det er der kommet interessante resultater ud af.

Dynamo på hamsterhjul
Den nye klimaplan er altomfattende. Intet har undgået klima- og energiminister Martin Lidegaards opmærksomhed. Planen betyder blandt andet et påbud om dynamo på hamsterhjul, solceller i solarier og vindkraft i Klima-, Energi- og Bygningsministeriet på Stormgade. Desuden indeholder planen en model for vandkraft i Peblingesøen samt opsamling af biogas på offentlige toiletter.

Ifølge RokokoPostens kilder i ministeriet var regeringen godt klar over, at det var lidt søgt kun at satse på strøm og varme i bestræbelserne på at nedbringe det globale udslip af CO2.

Nu bekræfter klima- og energiministeren, at første plan var lidt “tam”, og han har derfor rådført sig med sin consigliere (særlig rådgiver, red.).

”Indrømmet – det er en ommer. Vi har nu erkendt, at vi skal tænke meget bredere og spare på alt. Derfor er det også med stor stolthed, at jeg kan præsentere den nye plan,” lyder det fra Martin Lidegaard.

Digitale rådhusklokker på din DAB-radio
Planen indeholder 233 små og store forslag, som er blevet til under et julearrangement, hvor medarbejderne blev bedt om at komme sjove spareforslag ned i en hat.

Sent på aftenen blev der så trukket lod om de mest kreative forslag. Og der var mange gode. Pressesekretær Karin Moldrup opfordrede for eksempel sine kolleger i ministeriet til at indføre “mørk mandag”, hvor al elektricitet forbydes i arbejdstiden.

”Stearinlys og fakler er udmærket lys og hyggelige i december. På den måde sikrer vi også, at folk ikke bruger arbejdstiden på at gå på Facebook og Dating.dk, ligesom de gør ude på Hvidovre Hospital og ovre i Beskæftigelsesministeriet,” fortæller hun.

Også jurist Bjarne Haltorp Andersens forslag er kommet med i regeringens plan. Lyden af rådhusklokkerne skal genbruges elektronisk og bliver fremover kun udsendt digitalt på udvalgte DAB-frekvenser.

Det var dog helt tilfældigt klima- og energiministerens eget forslag, der vandt som konkurrencens mest kreative.

“Enhver ved jo, at man kan udvinde vedvarende grøn energi ved at lave englehop, så det skal vi have danskerne i gang med. På den måde bliver det også helt unødvendigt at få varmen ved hjælp af olie og kul,” lyder det fra Lidegaard.

RokokoPosten er med på idéen om at spare på alt og vil derfor i fremtidige artikler kun bruge første halvdel af alfabetet.