Efter utallige opfordringer fra skrækslagne bilister har Rådet for Sikker Trafik lanceret en kampagne, der skal få de ældre til at øge farten på vejene.

Erling V. Pedersen på 77 har en Opel Vectra med 2.0 turbomotor, 175 hk, 9,0 sekunders accelerationstid og en topfart på 225 km/t. Men viseren på speedometeret har aldrig peget på mere end 70 – det var dengang på motorvej E45 på vej over grænsen, da der var tilbud på blodpølse hos Otto Duborg i Harrislee. Og der er mange som Erling, hvis høje alder og lave fart udgør en fare for andre bilister.

Med lanceringen af kampagnen “Pas på Kamma og Erling – de er gamle i trafikken” skal plakater med billeder af netop Kamma og Erling hænge i vejsiden med opfordringer som “Øg farten, fru Larsen!” og “Fy, foden væk fra bremsen!”

Rådet håber, at plakaterne vil få de ældre til at øge farten – eller helt droppe bilen.

I baljen
Kamma Vind er 86. Hun er den yngste i sin omgangskreds, der stadig kører bil. Eller rettere kørte. Lige nu er hendes Mazda 686 på værksted efter, at Kamma sidste uge kørte den i Hundige Havn.

”Ja, det var et værre væsen. Jeg er jo blevet meget nærsynet, skal jeg sige dig, så jeg så først skiltet… Ja, faktisk da det var lidt for sent, og jeg lå dernede i baljen,” fortæller Kamma, der efterfølgende sagde ja til at lægge ansigt til kampagnen for RST.

Bortset fra et par småskrammer kom Kamma ikke noget til, men det gjorde de tre fiskere, der måtte springe til siden, da den røde Mazda fortsatte ufortrødent ud i havnen. På trods af Kammas nedsatte syn og begrænsede evne til at afstandsbedømme vil hun ikke love, at hun holder “bilfri” fremover. Heller ikke selvom hun er blevet kampagnepige.

“Jeg er jo rollemodel for min generation, og når man har kørt gennem et helt liv, kender man jo vejene så godt, at man ikke behøver at kunne se,” forklarer hun.

Råbte “motorbøller” fra nødsporet
Lige som Kamma besluttede Erling V. Pedersen sig også for at lægge ansigt til RST-kampagnen efter en slem forskrækkelse på motorvejen, hvor han endte efter at have drejet til højre ved en fejl.

”Pludselig gik det meget hurtigt. De susede forbi med sådan en farlig fart – og der blev jeg rannok gal,” fortæller han. Uden at blinke kørte Erling ind i nødsporet, hvor han holdt stille, mens han råbte “MOTORBØLLER!” efter uforstående bilister på motorvejen.

Indtil videre har kampagnen haft den tilsigtede effekt. Ifølge målinger foretaget af RST er gennemsnitsfarten i aldersgruppen 75-85 steget fra 68,5 til 88,2 km/t.

Trods succesen har RokokoPosten desværre erfaret, at Kammas søster, Edith (81), fik parkeret sin Ford Escort i bryggerset hos en børnefamilie fra Karslunde på vej hjem. Dette skete, da hun mistede herredømmet over bilen. Ikke på grund af farten, der blev målt til 64 km/t. Koncentrationen røg, da hun så en plakat af sin søster i to gange tre meter på vejen.