Mahmoud Abbas ønsker en selvstændig palæstinensisk stat, så landet kan få en plads i Melodi Grand Prix, afslører en diplomatkilde. Israel er skeptisk og frygter endnu hårdere konkurrence under sangdysten.

“Palestine, douze points”.

Det er de ord, som både Palæstinas nuværende præsident, Mahmoud Abbas, og den afdøde palæstinensiske leder, Yasser Arafat, har ønsket at høre i årevis. Fredagens tale til FN, hvor Abbas opfordrede medlemmerne til at anerkende en suveræn palæstinensisk stat, er indtil videre højdepunktet i deres stræben efter musikalsk selvstændighed.

“Arafat var vild med MGP,” afslører en højtstående diplomatkilde, der har medvirket i Mellemøstforhandlingerne siden 1999.

“Ikke mange danskere ved det, men da Brødrene Olsen vandt med ‘Fly On The Wings Of Love’ (‘Smuk som et stjerneskud’, red.), begyndte han at græde. Både fordi sangen var så dybtfølt og inderlig, men også fordi Arafats eget folk ikke havde mulighed for at deltage i sangkonkurrencen.”

Det håber Mahmoud Abbas at få rettet op på nu, og han har allerede flere musikere klar, hvis det lykkes ham at få FN til at anerkende Palæstinas selvstændighed.

Abbas klar med dance
“De fleste af deres sange er inden for dancegenren med et strejf af techno. Versene er på arabisk, mens omkvædene er på engelsk for at fange flest mulige lyttere. Der er en sang, der hedder ‘Desert Love’, og en anden, hvor sangeren opfordrer verden til at ‘harmonise, rhythmisise, move it’. Jeg tror helt klart på, at de har en chance,” fortæller diplomatkilden og peger på, hvordan andre småstater som Moldova, Andorra og Montenegro har haft held med at deltage i MGP.

Israel er dog skeptisk og frygter, at konkurrencen nu bliver endnu hårdere.

“Vi bliver hårdt presset fra alle sider: Tidligere jugoslaviske stater, tidligere sovjetstater og nu Palæstina – hvordan skal vi gøre os håb om at få bare en nogenlunde god placering?” spørger Israels udenrigsminister, Avigdor Lieberman, og peger på, at landet sidst vandt konkurrencen helt tilbage i 1998.

Hvis Palæstina deltager til det næste Melodi Grand Prix, overvejer Lieberman derfor at tage drastiske midler i brug.

“Vi vil gøre alt, hvad der skal til. Hvis Johnny Logan vil have israelsk statsborgerskab, skal han få det!”