89 procent af danskerne tror, at TV AVISENs historier er ægte. Det er DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, meget ked af. “Det har aldrig været vores mening at føre nogen bag lyset,” beklager hun.

Ifølge en rundspørge foretaget af RokokoKoncernens eget analyseinstitut, RokokoPolls, tror hele 89 procent af danskerne på de historier, TV AVISEN bringer.

Kun 11 procent mener, at historierne enten er “lidt utroværdige”, “meget utroværdige” eller “helt ude i hampen”.

DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, finder undersøgelsen bekymrende og tankevækkende. For det har aldrig været hensigten at føre folk bag lyset.

Overrasket over, hvad folk hopper på
RokokoPolls spurgte blandt andet til historien om, at sangeren Sebastian udgiver en plade efter 21 års pause (bragt i TV AVISEN i torsdags, red.). Hele 98 procent vurderede, at denne historie enten var “helt sandfærdig”, “meget troværdig” eller “næsten troværdig”.

Det kommer meget bag på Maria Rørbye Rønn:

“Jeg troede, vi havde smurt tykt på. Alene det, at Sebastian skulle finde på at udgive en cd igen, er jo temmelig langt ude. Men da vi også fortalte, at den folkekære troubadour var nervøs op til udgivelsen, havde jeg slet ikke skænket det en tanke, at nogen ville hoppe på den.”

Mindre genresammenblanding og tydelig disclaimer
Rørbye Rønn mener, at hele TV AVISENs koncept nu må ses efter i sømmene. Hun erkender, at en årsag til forvirringen kan være, at DR’s nyhedsdækning er en uklar sammenblanding af fakta og fiktion.

“Vi burde nok adskille TV AVISENs fiktive historier helt fra faktaelementer som Vejrudsigten og Jersild Live,” reflekterer hun og lufter desuden overvejelsen om en blinkende faktaboks med teksten: “TV AVISENs nyheder er fiktive.”

Hun erkender dog, at det muligvis ikke løser problemet helt:

“Man kan nok aldrig helgardere sig mod mennesker, der tror, man fortæller sandheden.”