Britisk inspireret tumult, Superliga-hooliganisme og en olfert i ny og næ. Det er de forslag, som Præsidiets medlemmer, der bl.a. tæller Mogens Lykketoft, Marianne Jelved og Bertel Haarder, har vedtaget for at gøre Folketingets debatter mere spændende.

Kort før jul fortalte Folketingets formand, Mogens Lykketoft, at han vil oprette en helt ny debatinstitution i Folketinget for at gøre debatterne mere interessante og livlige.

Inspirationen er blandt andet hentet fra det britiske Underhus samt topopgør i Superligaen, og Folketingets Præsidium garanterer, at politikere som Joachim B. Olsen (LA) og Søren Pind (V) fremover ikke vil føle trang til hverken at tage sig en lur eller være på sociale medier.

Uforudsigeligt som ved topopgør i Superligaen
Folketingets Præsidium vil først og fremmest overføre den retoriske spændstighed, som det britiske Underhus er kendt for. Alle medlemmer af Folketinget skal derfor være til stede under en intens konfrontation hver tirsdag mellem ministrene og oppositionens partiledere.

”Der skal liv i debatterne, og derfor er det afgørende, at man afbryder folk på talerstolen ved at buhe, når der ikke er nok retorisk schwung i det, de fremlægger,” forklarer Mogens Lykketoft, der også planlægger at tage sin Stetson Straw-cowboyhat på for at ”gøre debatten mere uformel,” afslører den socialdemokratiske spasmager, der om nogen er kendt for sit humoristiske lune.

De Radikales gruppeformand, Marianne Jelved, er passioneret fodboldfan og ser gerne, at man overfører nogle fantraditioner fra de store superligakampe til debatterne i Folketinget.

”At rasle med nøgler, når en minister skal forsvare et lovforslag, eller råbe ‘God tur hjem!’ og ‘Læg dig ned!’, når en MF’er ikke har opbakning, vil være med til at motivere alle til at yde en ekstra indsats. Debatterne skal være mere uforudsigelige,” forklarer Jelved, der også har rådført sig med Margrethe Vestager.

“Måske kunne man også spytte på hinanden eller give en olfert (handling, hvor undertøj trækkes op mellem ballerne, helst i retning af rectum, hvilket giver anledning til en ubehagelig følelse samtidig med, at personen ydmyges, oftest foran mange mennesker, red.),” lyder det entusiastisk fra Marianne Jelved.

Kort efter indskyder hun dog, at “det måske alligevel virker for fjollet”.

Partilederunder: Mere end blot verbale lussinger
Folketingets næstformand og humørbombe, Bertel Haarder, bakker op om Jelveds idé om at overføre en ”hooliganlignende atmosfære” til den nye debatform, men spradebassen fra Venstre udtrykker også et behov for mere end blot verbale slåskampe.

”Jeg er ingen slagsbror, men en kindhest og lidt håndgemæng i  ny og næ, som man ser det i parlamenterne i Italien og Ukraine, har aldrig skadet nogen – så længe man ikke kaster med møbler, tror jeg, det er en effektiv måde at gøre debatterne mere livlige på,” lyder det fra Bertel Haarder. Næstformanden har fuld opbakning fra Lykketoft, der tiljubler Haarder og hans forslag om håndgemæng.

Både De Konservative, Venstre, Socialdemokraterne, SF og De Radikale melder sig klar til at stille op til partilederrunderne.

Også regeringens parlamentariske grundlag, Enhedslisten, vil nu få mulighed for at udfordre regeringens ledende ministre såvel som partiledere fra oppositionen med spytklatter, kindheste eller almindelige verbale flade.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen. På sin Twitter-profil refererer hun dog til det britiske 60’erband The Kinks og sangen “I’m a Lover Not a Fighter” fra bandets debutalbum. Hvorvidt referencen er en bemærkning til Præsidiets nye debatform må dog stå hen i det uvisse.