En 27-årig kvinde svæver mellem liv og død efter at være blevet kaldt noget meget ubehageligt. Antallet af ofre for krænkende gloser er stigende, men kvinder kan lære at forsvare sig.

27-årige Tina Lyng fra Hvidovre var på vej hjem efter en sjov bytur, da hun blev passet op af en ukendt mandsperson. Få minutter senere lå hun livløs på fortovet. Et øjenvidne fortæller:

“Manden stillede sig hen foran kvinden og begyndte at tale. Jeg gik på det modsatte fortov, så jeg kunne ikke høre, hvad der blev sagt, men jeg nåede at se kvindens forfærdede ansigtsudtryk, før hun kollapsede.”

Øjenvidnet, Mads Jespersen, var så chokeret, at han stod som naglet til jorden, mens gerningsmanden stak af. Men så løb han over til kvinden og konstaterede, at hun næsten ikke trak vejret.

“Jeg blev virkelig bange og skyndte mig at tilkalde en ambulance,” fortæller Mads Jespersen.

Tyder på kønsspecifikt skældsord
Tina Lyng blev straks kørt til Hvidovre Hospital, hvor hun blev undersøgt grundigt. Lægerne fandt ingen ydre tegn på vold, og senere viste det sig, at der heller ikke var indre blødninger eller organskade.

“Derfor arbejder vi ud fra teorien om, at patienten er blevet offer for en stærkt krænkende glose, og at dømme ud fra hendes tilstand er jeg bange for, at der er tale om et kønsspecifikt skældsord af den grovere slags (som for eksempel ‘møgluder’ eller ‘slamfjappe’, red.),” udtaler overlæge ved Hvidovre Hospital, Jesper Lohse.

Ifølge Jesper Lohse er Tina Lyngs tilfælde langt fra enestående. Og antallet af ofre for krænkende gloser er steget kraftigt de seneste år. Årsagen kan være, at skaderne er usynlige, og at det derfor ikke betragtes som rigtig vold.

“Men det er det,” understreger Jesper Lohse.

“Der er ganske vist ingen, der er døde af det endnu, men i alt for mange tilfælde kræver det ugers og måneders genoptræning, før kvinderne bliver i stand til at leve et normalt liv igen – og kun få slipper for varige men.”

Hjælp til selvhjælp
En krænkende glose kommer ofte helt uventet og kan derfor være svær at forsvare sig imod. Men instruktør i selvforsvar for kvinder, Katrine Vang Andersen, mener, at der alligevel er redskaber, man kan bruge for at forebygge et angreb.

“Man kan lære at aflæse en mands ansigtsudtryk og på den måde forudse, at han pønser på en krænkende glose. Og ved f.eks. at slå ham hårdt på munden kan man undgå, at han når at udtale den,” forklarer Katrine Vang Andersen.

I nogle tilfælde opbygges angrebet dog langsomt ved, at manden gradvist siger grimmere og grimmere ord. Her er det vigtigt at skærme sig, før han begynder at sige noget virkelig ubehageligt, og det kan man f.eks. gøre ved at holde sig for ørerne og skråle “tralala, jeg kan ikke høre dig.”

“Det er en meget effektiv metode,” forsikrer Katrine Vang Andersen og forklarer:

“Den forhindrer dig i at høre, hvad der bliver sagt, og ofte virker den så stærkt, at manden ganske enkelt giver op og går sin vej.”