Danske konfirmander raser over et opslag, som Tivoli har hængt op. Her advarer forlystelsesparken andre besøgende mod nybagte konfirmander, som bliver beskyldt for “støjende” og endda “beruset” opførsel på såkaldte “blå mandage”.

Mandag formiddag blev besøgende til Tivoli i det centrale København mødt af et A4-ark med overskriften “Unge og konfirmation”, som var hængt op ved indgangen til forlystelsesparken. Her kunne de læse dette:

“I forårsmånederne fejrer mange unge konfirmation. Det sker typisk ved kirkeceremonier og familiefester. Men mange unge vælger også at følge traditionen med at ‘gå andendag’, hvor de fejrer den såkaldte blå mandag. Ved denne lejlighed færdes de tit i store flokke, og støjniveauet i Tivoli kan derfor være lidt højere end normalt, ligesom enkelte unge kan være berusede. Tivoli vil på forhånd gerne undskylde for eventuelle gener i den forbindelse.”

Men notitsen har gjort mange kommende konfirmander rasende, og flere beskylder nu forlystelsesparken for aldersdiskrimination.

Stigmatiserer en hel årgang
Mia Nybroe Sørensen er 13 år gammel og havde planlagt at fejre sin blå mandag med et besøg i den traditionsrige park. Men hun er dybt rystet over opslaget og har nu valgt at aflyse sit besøg.

“Det er simpelthen så langt ude og under al kritik. Hvad ligner det at stigmatisere en hel årgang med den slags udmeldinger? Vi er faktisk betalende gæster med rigtig mange penge, at de bare ved det! Og hvornår har de måske sidst hængt opslag op om nogle af de gamle mennesker, der er plørefulde og larmende nede i Grøften (restaurant i Tivoli, red.)?” spørger Mia indigneret.

Også konfirmandernes organisationer er kommet med kraftige reaktioner.

I en udtalelse på Facebook erklærer medlemmer af gruppen “Vi skal fyre den maxXX af på andendag!!” tiltaget for “totalt gammelmandsagtigt” og “nederen”.

De unge udtaler desuden, at advarslen er vildt overdrevet, da de fleste af dem højst må drikke to øl, ligesom mange af dem har prøvet at vinde i stilleleg.

Ekspert: Ekskluderende aldersfascisme
Sociolog og ekspert i ungdomskrænkelse ved Københavns Universitet, Britta Hindøe, mener også, at opslaget er dybt problematisk.

“Konfirmander er en meget heterogen gruppe, som man ikke kan generalisere om på den fordomsfulde måde, som Tivoli gør. Det er dybt betænkeligt, at man således slår tusindvis af 13-årige i hartkorn med enkelte, der måske fester lidt vel rigeligt,” påpeger hun.

“Desværre er det bare endnu et eksempel på nogle af de aldersfascistiske tendenser, der er blevet tydeligere i det danske samfund de senere år,” siger Britta Hindøe og tilføjer:

“Jeg er bekymret for, at den slags opslag virker ekskluderende på en sårbar gruppe, der er i færd med en svær identitetsdannelse og derfor kan blive stærkt frustrerede. Med den slags opslag risikerer man altså at skabe præcis den adfærd, som man advarer imod.”

Kommunikationschef: Tivoli har en progressiv og mangfoldig aldersprofil
Efter den kraftige kritik fra konfirmander og eksperter har Tivoli nu valgt at fjerne opslaget.

“Tivoli ønskede blot at oplyse sine kunder om, at der kunne forekomme et meget lille mindretal af konfirmander, der måske fejrer blå mandag en smule højrøstet,” forklarer parkens kommunikationschef, George Wilfert.

“Desværre var opslaget lidt kluntet formuleret og kunne måske opfattes krænkende, hvilket selvfølgelig ikke var vores hensigt. Hvis nogen er blevet såret, vil jeg derfor undskylde meget,” siger Wilfert, men tilføjer:

“Det er dog helt misforstået at beskylde Tivoli for aldersfascisme. Vi er utrolig glade for vores unge gæster og satser benhårdt på at være en kronologisk progressiv forlystelsespark med en mangfoldig aldersprofil.”

George Wilfert fortæller, at Tivoli nu vil gøre sig mere umage for at vise, at de også er en forlystelsespark for konfirmander.

Parken overvejer derfor en reduktion af antallet af enarmede tyveknægte samt en ny forlystelse baseret på tv-programmet Paradise Hotel.


Tivoli har åbenbart fået henvendelser fra folk, der tilsyneladende har troet ovenstående var en rigtig artikel. Da redaktionen ikke vil narre nogen mere end højst nødvendigt, vil vi gerne skære det helt ud i jernbeton, at RokokoPosten er et nyhedssatirisk medie med aldeles fiktive artikler – som det også fremgår af boksen øverst på denne side.

Tivoli har ikke hængt nogen sedler op og er utvivlsomt superglade for alle deres konfirmander.