Allerede fra næste år vil der ske radikale ændringer i Tour de France, melder ledelsen. Det sker efter de sidste årtiers beskyldninger om doping.

I 1990’erne kastede det forbudte stof, epo, lange skygger over Tour-feltet. Siden er sportslæger og cykelryttere blevet bedre til at skjule doping ved hjælp af nye præstationsfremmende stoffer. Men misbruget er kommet for at blive, og ledelsen af verdens hårdeste cykelløb har nu taget konsekvensen.

“Efter længere etiske debatter har vi besluttet at gennemføre radikale ændringer, som, vi mener, er tvingende nødvendige for at bevare stoltheden og gejsten omkring løbet,” fortalte Tour de France’s talskvinde, Lorraine Fournier, på et pressemøde i Toulouse i går eftermiddag, hvorefter hun præsenterede de nye regler for cykelløbet.

“Først og fremmest skal rytterne være aber, fx chimpanser eller næseaber. Dernæst skal deres cykler være trehjulede. Alle former for doping, genmanipulation og udskiftning af lemmer vil være tilladt, så længe mindst 51 % af aben er naturlig, og dyret kan frigøre sig fra cyklen. Under de forudsætninger tror og håber jeg på et mere ærligt løb.”

Det handler om helbred
Ledelsen afviste dernæst beskyldningen om, at ændringerne blot er en handling i afmagt over for dopingproblematikken blandt menneskelige ryttere.

“Det handler om at redde rytternes helbred samt bevare sportens æstetik og drama. Aber er desuden meget stærkere end mennesker, og vi vil derfor få langt mere intense sportsoplevelser med disse prægtige dyr,” forklarede Fournier og tilføjede, at Tour’en også ser frem til et frugtbart samarbejde med medicinalindustrien omkring sponsering af de nye hold.

Teknisk sportsdirektør for Novo Nordisk, Steen Bjerrin, var derfor også til stede.

“Udfordringen bliver ikke meget sværere, end den har været hidtil,” forklarede han i forbindelse med virksomhedens planer om at etablere et avlsprogram med København Zoo.

“Rytteren skal yde en maksimal indsats, men stadig overleve og helst ikke angribe publikum.”