En 33-årig elektriker fra Holbæk har gjort sig velovervejede og fornuftige tanker om politik, helt uden vejledning fra politiske eksperter og kommentatorer. Tegn på bekymrende tendens, mener politisk ekspert.

Niels Juelsen vil ikke betegne sig selv som synderlig politisk interesseret. Alligevel mener han, det er vigtigt som borger at være godt orienteret om aktuelle sager og partiernes holdninger til vigtige samfundsmæssige spørgsmål.

Derfor holder den 33-årige elektriker sig opdateret gennem internettet og TV Avisen, og det er der kommet en hel række selvstændige holdninger ud af. Overraskende nok er denne udvikling sket uden nogen mærkbar indflydelse fra politiske kommentatorer.

“Jeg kan jo ikke undgå at lægge mærke til, at det flyder med eksperter, der gerne vil fortælle mig alt om, hvad der foregår, hvad jeg skal mene og hvorfor. Men på et tidspunkt forsøgte jeg at sætte mig ned og selv tænke tingene igennem. I løbet af et par måneder havde jeg taget stilling til blandt andet dagpenge, indvandring, blokpolitik og Danmarks strategier for globalisering og grøn vækst,” fortæller Niels Juelsen, der lige er blevet gift med sin mangeårige kæreste, Trine Svendsen.

Flertal ønsker ikke at tænke selvstændigt
Selvom Trine respekterer sin mands fremgangsmåde, er selvstændige holdninger uden politiske eksperter ikke noget, hun ønsker at give sig i kast med. Ifølge mange kommentatorer tilhører Trine Svendsen flertallet, idet langt de fleste danskere lader sig vejlede af eksperterne, når de fx går til valg.

“Heldigvis da,” udbryder kommentator og debattør, Asger Lohse-Mogensen, der i en årrække har skrevet analyser af blandt andet den nuværende regering, EU-politik og ligestillingsdebatten.

“Det er relativt sjældent, at vi finder en person som Niels, der helt selv stykker sine holdninger sammen uden at skele det mindste til hverken dagbladenes debatsider, politiske blogs eller DR2-programmer. Jeg frygter lidt, at han er tegn på en ny og bekymrende tendens til selvstændig tænkning. Ikke at den slags er af det dårlige, men alt for mange uafhængige tankeprocesser i kombination med et underskud af ekspertudtalelser kan i sidste ende undergrave den offentlige demokratiske debat,” mener Lohse-Mogensen og foreslår, at man standser den uheldige udvikling ved hjælp af flere debatprogrammer.

“Debattørerne skal primært være tidligere og nuværende journalister, spindoktorer og politikere. Hvis programredaktørerne benytter sig af dem, de har i forvejen, samt gør en større indsats i vennegruppen for at hive udtalelser ud af ellers tavse eksperter, gætter jeg på, at vi kan samle hele 63 kommentatorer til gavn for demokratiet.”