Flere korrekte forudsigelser og mere sofistikerede analyser. Det er ifølge DR fordelene ved at benytte det populære håndspil i stedet for politiske eksperter.

Fremover vil kendte ansigter som Ask Rostrup, Niels Krause-Kjær og Peter Mogensen ikke længere dukke op i DR’s nyhedsudsendelser og debatprogrammer for at kommentere aktuelle begivenheder på Christiansborg. Stationen har nemlig valgt at satse på en utraditionel, men tilsyneladende mere effektiv form for politisk analyse: Sten, saks og papir.

Ifølge Ulrik Haagerup, nyhedschef for DR Nyheder, er metoden særlig brugbar, hvis man vil gætte på udfaldet af en tilspidset politisk situation, fx det igangværende formandsvalg i SF.

Nyhedsværten spiller med kameramanden
“Her er der kun to valgmuligheder: Enten vinder Astrid Krag, eller også vinder Annette Vilhelmsen,” forklarer Haagerup.

“Nyhedsværten tager så den første mulighed, altså Astrid Krag, mens vedkommendes modspiller, fx en anden vært eller en kameramand, tager den anden. Afhængig af den konkrete politiske situation spiller man enten én gang eller bedst ud af tre, og hvis nyhedsværten vinder, vil det i dette tilfælde blive Astrid Krag, der vinder formandsvalget. Hvis kameramanden vinder, bliver det Vilhelmsen.”

Når det kommer til mere komplicerede analyser, fx i programmet Deadline, vil værten som regel samle en række indlæg fra avisernes debatsektioner. Han eller hun vil derefter vælge 3-4 mennesker blandt publikum, og de skal så spille sten, saks og papir om, hvilke udklip der ryger ud, og hvilke der bliver liggende.

Kommentator: Håndspillet forudsiger bedre
“Til sidst læser værten de tiloversblevne indlæg op i en sammenhængende monolog, eventuelt suppleret af en medvært, der nikker, gestikulerer og kommer med passende kommentarer som ‘uden tvivl’, ‘det var også tydeligt under Fogh-regeringen’ eller ‘man kunne også forestille sig det modsatte’,” forklarer Haagerup, der forventer at implementere den nye analyseteknik fra næste uge.

De politiske kommentatorer selv er ikke begejstrede for at miste taletid i medierne, men Niels Krause-Kjær erkender samtidig håndspillets overlegenhed:

“Sten, saks og papir vil typisk have en succesrate på omkring 50 %, og allerede der kan de færreste af os eksperter følge med.”