Åbningen af et asylcenter i Søllerød har sendt centrets naboer på flugt. Gentofte Kommune tilbyder nu asyl til de oprørte Søllerød-borgere.

Fra årsskiftet skal et rækkehus i Søllerød danne ramme om et nyt asylcenter. Kommunen har givet Udlændingestyrelsen grønt lys til at åbne centret, hvor en familie på tre samt to mindreårige, uledsagede flygtninge fra Syrien skal bo, indtil borgerkrigen i deres hjemland er forbi.

Uhyrlighederne har fået Gentofte Kommune til at tage imod de oprørte naboer fra Søllerød, der nu flytter ind i en villa i Hellerup, indtil det igen er sikkert for dem at vende tilbage.

Utryghed inden åbning
Asylcentret åbner den 1. januar 2013, men allerede nu føler Peder og Charlotte Uhrenfeldt fra Søllerød sig utrygge over de eventuelle ubehagelige oplevelser, der kan opstå, når de nye naboer flytter ind.

“Vi har en ven, der er nabo til et pakistansk par med hele fem børn. Han har oplevet piftede cykler og andre grove løjer, der truer områdets sikkerhed,” fortæller Peder Uhrenfeldt.

“Ja, først flytter de ind, og så begynder de at kidnappe vores børn for at radikalisere dem i Allahs navn,” supplerer hans kone.

Ægteparret står magtesløse over for kommunens beslutning og valgte derfor i nat at flygte over grænsen til Lyngby-Taarbæk. Her blev de samlet op af et vennepar, der kørte dem videre til Hellerup, hvor de nu har fået asyl i en større patriciervilla.

Undgår akavede situationer
Hos Røde Kors, der står bag asylcentret, har man svært ved at forstå de bekymringer, der plager naboerne i Søllerød. Man opfordrer dem derfor til at deltage i et åbent hus-arrangement.

“Vi holder åbent hus efter nytår, og jeg synes, naboerne skal komme og være med. Der er tale om en familie på tre og to uledsagede piger på syv og ni år fra Aleppo. De er nogle rare mennesker, der har brug for al den støtte, de kan få,” fortæller Pia Drost, der er projektleder i Røde Kors.

Dette stiller familien Uhrenfeldt sig dog skeptiske over for.

“Vi aner ikke, hvad de er for nogle mennesker. De kan have bombebælter på under deres kjortler. Desuden kan der nemt opstå pinlig tavshed og andre akavede situationer. Det vil vi helst undgå for begge parters skyld,” forklarer Peder Uhrenfeldt.